Ugrás a cikkhez

A Deichmann-ügy után újfent Somorján csapott le a szlovák sovinizmus - számol be a Körkép.sk.
Az eset szeptember 22-én történt, amikor a helyi OTP Bank fiókját meglátogató Polgár Hajnalka a sorát kivárva magyarul köszönt az ott dolgozó hölgynek. A kisasszony elutasító hangnemben közölte, nem tud magyarul, és felszólította, hogy beszéljen szlovákul.

Mivel az OTP Bank reklámanyagaiban az szerepel, hogy ebben a fiókban biztosítják a magyar nyelvű kommunikációt, Hajnalka azt válaszolta, megvárja, míg részesülhet belőle. Az őt kiszolgáló hölgy felszólította, hogy tegye szabaddá a helyet mások számára, mert a magyarul tudó kolléganője éppen elfoglalt.
Szó szót követett, a magyarellenes alkalmazott "erősítést" kapott egy szintén ott dolgozó fiatalember személyében, felváltva egymást túlszárnyalva támadtak a következő kifejezésekkel:

Ez itt Szlovákia!

Nem tud szlovákul? Nem szégyelli magát? Hol él maga?

Mi nem vagyunk kötelesek magát magyarul kiszolgálni!

Ha magyar kiszolgálást akar, költözzön Magyarországra!

A magyar hölgy ezt válaszolta:

Igen, Szlovákiában élünk, ebben az országban érvényesek a nemzetközi szerződések és egyezmények, léteznek törvényi előírások, egy magyar tulajdonú bankban vagyunk, egy többségében magyar városban.

Időközben a túlbuzgó banki hivatalnok jóvoltából rendőri erősítés is érkezett, aki jegyzőkönyvbe vette az esetet.

Hajnalka önérzetes felvidéki magyarként élt a törvény által biztosított fogyasztóvédelmi és nyelvhasználati jogaival, melyeket emberi méltósága és jogai alapvető biztosítékának tart. Panaszát elküldte az OTP Bank felvidéki és magyarországi vezetőségének, különböző jogvédő szervezeteknek és egyéb érintett hatóságnak is.
Kíváncsian várjuk Csányi "bankájának" válaszát...Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából