Ugrás a cikkhez
Reklám

A somorjai Judyval pár napja vérlázító eset történt Somorján: a Deichmann cipőboltban dolgozó hölgyet elbocsátották, mert munkahelyén magyarul beszélt.




A történet először csak az interneten keringett, ezért a Somorja.hu munkatársa úgy látta jónak, ha utánajár a dolgoknak. Interjút készített az áldozattal, aki részletesen elmesélte történetét.

"Két hónapig voltam a Deichmann alkalmazottja Pozsonyban, addig semmi gond nem volt, a munkámmal meg voltak elégedve", vágott rögtön a közepébe a somorjai édesanya, akin látszott az egész beszélgetés folyamán, nem az a megalkuvó fajta. Mint kiderült, korábban már részt vett egy másik somorjai bolt megnyitásában, amely más termékeket értékesítő, mégis hasonló elven működő üzlet volt. A talpraesettségre és az elvégzett munkára tehát nem lehetett panasz. A problémák akkor kezdődtek, amikor már Somorján, az új bolt megnyitásán munkálkodott a csapat.

"Az egész országból jöttek segíteni nekünk megnyitni a somorjai boltot, többek között Dunaszerdahelyről, Trencsénből, Nagykürtösről. A problémák ekkor kezdődtek. Az egyik hölgy zokon vette, hogy az anyanyelvemen szólok a szintén magyar, Dunaszerdahelyről érkező kollégához, valamint a telefonjaimat is magyarul intézem. Meg is jegyezték akkor többen, ha megjön a területi és a regionális menedzser, legyek inkább csendben, mert nem szeretik, ha valaki magyarul beszél."

Már ekkor vitává fajult a dolog az említett hölggyel. Érdekesség, hogy Judy mellett az arab származású üzletvezető állt ki. Mint mondta, az ő gyerekét is megtanította a szlovák mellett a saját anyanyelvére is, s mindenkinek joga van a saját anyanyelvét használni. Az önérzetes szlovák hölgy azonban a vita során kijelentette, utálja a magyarokat, s az ő frissen nyílt nagykürtösi boltjában nem tűri majd a magyar szót.

"A nyitás előtti napon még volt egy ünnepség, melyen a területi menedzser megköszönte a munkánkat. Ekkor még nem volt semmi gondja velem, ahogy korábban sem, amikor még Pozsonyban dolgoztam. Jóllehet csak ezután tudta meg, hogy magyar vagyok. A bonyodalmak a nyitás napján kezdődtek. Jöttek az emberek: ha egy somorjai lépett be, tudtam, hogy magyar vagy szlovák, hiszen rengeteg embert ismerek a városban. A magyaroknak természetesen magyarul, a szlovákoknak szlovákul köszöntöttem. S ugyanígy: a magyar vásárlókat magyarul, a szlovákokat szlovákul szolgáltam ki. A nyitás napján végig dolgoztam, ahogy vasárnap is, nem volt gond, minden rendben ment."

Azonban csak ezután jött a hidegzuhany.

"Hétfőn a területi menedzser figyelt engem egész nap, de a munkámban nem talált kivetnivalót. Este mégis behívott az irodába, ahol a papír, amely alapján elbocsátottak, már az asztalon várt. Indokolnia nem kellett, benne voltam még a három hónapos próbaidőben. Ez ugye hivatalosan rendben van. Kérdeztem az okát a dolognak, csak annyit mondott, hallott ezt-azt.." Judy aláírta a papírt, s miközben adta le a dolgait, rákérdezett: "Nagy baj volt, hogy magyarul szolgáltam ki a vevőket?"

A területi menedzser válasza az volt, hogy miután belép valaki a boltba, nem köszönhet az eladó automatikusan magyarul, csakis szlovákul. Az érv, miszerint két somorjai magyar, ha ismeri egymást, a világ legtermészetesebb dolga, hogy magyarul beszélnek egymással, nem hatotta meg. Mint ahogy az sem, hogy Somorján több magyar lakik, mint szlovák. A magyarok ittlétét még a város eleji kétnyelvű tábla is jelzi azoknak, akik nem ismerik a helyet.

A Facebookon az interjú előtt már javában terjedt a történet: a felháborodott hozzászólások mellett természetesen megjelentek az elvtelen pacifisták is, szerintük a történet nem igaz, hisz ők is magyarul beszéltek a boltban. "Előfordulhat, hogy magyarul tud beszélni valaki a boltban, de bizonyosan nem a területi vagy a regionális menedzser jelenlétében. Mert ők nincsenek itt minden nap" - reagált Judy ezekre a vádakra.

Az ügy pikantériája, hogy mikor egy német szakemberrel kellett megbeszélni az új riasztóberendezés működését, kiderült, a boltban egy önérzetes szlovák sem tud alapszinten németül - ekkor még jól jött számukra Judy "idegennyelv-tudása". Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a Csallóköz magyar lakta városaiban idáig csak Somorján volt probléma a magyar nyelv használatával a Deichmann üzleteiben. Ennek oka, hogy a dunaszerdahelyi és révkomáromi boltok más területi menedzser alá tartoznak.

Az eset megtörténte óta kiderült, hogy a Deichmann koránt sincs egyedül magyarellenességével: az újonnan megnyitott somorjai boltok (egyszerre 7 boltot nyitottak a város szélén a Kaufland bevásárlóközpont mellett), mint például a Pepco, a DM drogéria, valamint egy szlovák tulajdonú turkáló alkalmazottainak egész egyszerűen megtiltotta a magyar nyelv használatát. Nem beszélhetnek anyanyelvükön, bárki térjen is be a boltba. (Most legalább tudják az arra járó vagy ott élő kedves olvasóink is, mit érdemes bojkottálni - a szerk.)

Ez a hozzáállás Felvidék bármely településén elfogadhatatlan, nemhogy egy többségében magyarok lakta városban. Ha bárki azt gondolja, hogy szó nélkül megtörténhet ilyen Somorján, nagyon téved. Azok az idők elmúltak! - olvasható a Felvidék Ma oldalán.





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából