Ugrás a cikkhez
Reklám

Egymás tiszteletére és megbecsülésére szólította a szerbeket és a magyarokat Áder János köztársasági elnök hétfőn Zentán, ahol a törökök leverésével zárult zentai csata 320. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen vett részt szerb kollégájával, Aleksandar Vuciccsal.

Áder János úgy fogalmazott: ahogy 320 évvel ezelőtt, úgy “ma sem mindegy, hogy milyen békét kötünk egymással, a körülöttünk élőkkel, végső soron önmagunkkal, és hogy mit hagyunk örökül az utánunk jövőknek. Nekünk, kései utódoknak, az a feladatunk, hogy egymás megbecsülésével őrizzük sokszínű hagyományainkat, kulturális örökségünket.”

Kifejtette: nem mindegy, hogy az utódok mit hagynak hátra, véres indulatokat vagy tiszteletet egymás teljesítménye iránt, kicsinyes ellenségeskedést vagy közös célokat, részvétlenséget a bajban vagy európai összefogást, “a 20. század sok-sok embertelenségét vagy a 21. század őszinte bocsánatkérését, a cinizmus sötét árnyait vagy annak bizonyságát, hogy hazánkért, közösségeinkért, európai kultúránkért érdemes közösen küzdenünk”.

(MTI)

Kapcsolódó:

- Ha olyan példaértékű a rácok kisebbségpolitikája, miért nem alkalmazzák Orbánék is?

- Áder is bepipázott: "Sosem volt még ilyen jó a magyar-szlovák kapcsolat" - Orbán is így látja

- "A magyar-szerb kapcsolatok sohasem voltak ennyire nyitottak és kiegyensúlyozottak" - Martonyi tájékoztatta Gaudit

- Tipikus balkáni szemfényvesztés a délvidéki magyarok elleni vérengzéseket elítélő szerb nyilatkozat





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából