Ugrás a cikkhez

​Kárpátalja magyarságáért, nemzeti önrendelkezésünkért történő hitvalló kiállásra hívja honfitársainkat 2017. október 13-án, pénteken 18 órára az ukrán nagykövetség elé a Hazatérés Templomának lelkésze. (Cím: Budapest XII. kerület, Istenhegyi út 84/B.)
A rendezvényen mások mellett f​elszólal az idén szeptember 1-jétől az EU-társult tag Ukrajnából jogállamiságot megcsúfoló módon öt évre kitiltott két nemzeti jogvédő, dr. Morvai Krisztina független európai parlamenti képviselő, valamint dr. Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője. Fábián Zoltán (Hungarica) pedig lengyel barátaink üzenetét tolmácsolja majd.

"​Tiltakozzunk együtt a jogtipró ukrán oktatási törvény és a kárpátaljai magyarok jogfosztottsága ellen, a puccsisták barbarizmusa ellen, akik túszul ejtették Ukrajnát és vele együtt magyar nemzettestvéreinket, megtiltva gyermekeinknek, hogy édes anyanyelvükön tanulva és gondolkodva válhassanak teljes emberré és magyarrá! ​Önrendelkezést Kárpátaljának! Szabadságot a jelenlegi Ukrajna területén élő magyar, ruszin, lengyel, bolgár, román és örmény nemzeti közösségeknek!" - áll a felhívásban.

Frissítés: az elnyomók még a csonka hazában is belefojtanák a szót a magyarba

Kijev tiltakozó jegyzéket küldött a magyar külügyminisztériumnak, amelyben követeli, hogy tiltsák be a budapesti ukrán nagykövetség elé péntekre szervezett demonstrációt - közölte Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter szerdán a Twitteren.

"A magyar külügyminisztérium tájékoztatta nagykövetségünket, hogy október 13-án Kárpátalja önrendelkezése szlogennel tartanak akciót. Mi ez, Budapest támogatja a szeparatizmust?" - kérdezte Klimkin.

Szavai szerin azonnal tiltakozó jegyzéket küldött a kijevi külügyi tárca azzal a követeléssel, hogy tiltsák be ezt a "provokációt". "Biztosak vagyunk, hogy Magyarország továbbra is tiszteletben tartja Ukrajna területi egységét" - fűzte hozzá bejegyzésében az MTI beszámolója szerint.

2. frissítés: Gaudi-Nagy Tamás Fb-bejegyzése:

Kapcsolódó:

- Az ukrán külügyminiszter Budapestre jön, hogy elmagyarázza, miért jó a magyaroknak a jogfosztás

- Magyarország kezdeményezni fogja az EU-ukrán társulási megállapodás felülvizsgálatát

- Ukrán parlament bizottsági elnöknője: a magyaroknak rendkívül alacsony a politikai kultúrája

- Állami magyarellenes támadás Kárpátalján: a titkosszolgálat távolította el egy iskola magyar jelképeit

- Terrortámadásra készültek Kárpátalján: a vereckei emlékműhöz indultak detonátorral és gránátokkal

- Walzman-Porosenko tetézi: "Ne csak a tanórákon, de a szünetekben is ukránul beszéljenek a gyerekekkel!"

- Kárpátalján elnémul a magyar szó: Porosenko aláírta az új ukrán oktatási törvényt; Szijjártó: Ukrajnának fájni fog! - de ez korábban sem hatotta meg őket

- Így "ítélte el" Amerika, a csodálatos demokrácia az ukrán oktatási törvényt: "Gratulálunk!"

- A "baráti" Ukrajna éppen megfosztja kárpátaljai testvéreinket az anyanyelven való tanulás lehetőségétőlSzólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából