Ugrás a cikkhez
Reklám

Petro Walzman-Porosenko "ukrán" elnök ismét az ukrán nyelv oktatásban betöltött szerepének erősítése mellett szállt síkra, amikor tanárokkal találkozott csütörtökön Kijevben a szeptember 29-i pedagógusnap alkalmából.

„Szeretnék kitérni a törvény hetedik cikkére, amely nemcsak belföldön, de nemzetközi szinten is nagyon széles körben váltott ki visszhangot. Nem tehettük meg, hogy nem erősítjük az ukrán nyelv szerepét az oktatásban. Annak, aki ukrajnai iskolában végez, tudnia kell ukrán nyelven. Természetesen az is fontos, hogy önök, tisztelt tanárok, emeljék az ukrán nyelv presztízsét azzal, hogy ne csak a tanórákon, de a szünetekben is ukránul beszéljenek a gyerekekkel. Tegyék ezt azért, hogy a gyerekek lássák, az ukrán nyelv önök számra nem pusztán egy száraz törvénybe foglalt norma, hanem a közvetlen társalgás élő eszköze” – idézte az UNIAN ukrán hírügynökség az államfőt.

A zsidó hozzáfűzte, hogy az utóbbi években lassan, de biztosan halad előre az a folyamat, amellyel „az ukrán nyelv állami státusát valódi tartalommal töltik meg”.

(MTI nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából