Ugrás a cikkhez
Reklám

Olvasónk írja:

Kedves V. Naszályi Márta!

A Budavári Önkormányzat lefoglalta a Kapisztrán teret, ezért nem indulhat onnan a Kitörés Emléktúra. Helyette kiállítást rendeznek a Kapisztrán téren, amely "tárgyilagosan és őszintén mutatja be a szenvedést, amelyen az ostromlók és az ostromlottak, civilek és katonák keresztülmentek”.

Kérdésem: miért nem keresnek helyet a kiállításnak valahol máshol a Várban, például a Dísz téren, vagy zárt helyen?

Mindkét megközelítés lehet jó, valaki egy kiállítás nézegetésével és átbeszélésével érzi úgy, hogy méltó módon emlékezik a szenvedésről, valaki pedig egy 60 km-es teljesítménytúra hóban, fagyban teljesítésével, vízhólyagos lábbal jut el ugyanide. A kérdés az, bízzuk-e mindenkinek a saját belátására, hogy melyik illik jobban az adottságaihoz, melyikhez lenne inkább kedve, vagy ehelyett hatalmi arroganciával próbáljuk meg ellehetetleníteni a Kitörés Emléktúrát, és mindenkire ráerőltetni egy egyébként lehet, hogy jó kiállítást.

Borítékolom, hogy a Budavári Önkormányzat lépése még több hírverést és népszerűséget fog hozni a Kitörés Emléktúrának, már így is minden évben nőtt a résztvevők száma, jelenleg egy több ezres rendezvényről beszélünk.

Az ön által vezetett Budavári Önkormányzat lépése nem csak ennek a több ezer embernek, hanem más teljesítménytúrázóknak és honismereti egyesületek egy részének is jelképesen "hadat üzen". Ehelyett - ha ön valódi párbeszédet és "kibeszélést" szeretne előmozdítani - célszerűbb volna e két értékes rendezvényt egymás mellett megtartani, és nem egymás ellen hangolni.

A másik, amit érdemes lenne magában letisztáznia, hogy kitől fél ön és miért? Fél például Novák Elődtől vagy Incze Bélától? Biztos benne, hogy ők ott lesznek a Kitörés Emléktúrán? Kérem, alaposabban tanulmányozza a Kitörés Emléktúra és a Becsület Napja rendezvények hátterét és résztvevői körét, területfoglalásba burkolt metapolitikai akcióit pedig próbálja meg finomabbra hangolni. Ellenkező esetben lehetséges, hogy a jövőben a két rendezvény látogatói köre még inkább átjárható lesz, és még gyorsabban fog növekedni.

Egyben meghívom, hogy vegyen részt ezen a teljesítménytúrán. Jó dolog. Fittebbé tesz, fogyaszt is. Ideális kikapcsolódás egy családjáról gondoskodó anyának. Emellett közvetlen benyomásokat szerezhet arról, amit valószínűleg egyáltalán nem ismer, lehet hogy nagy meglepetések fogják érni, próbáljon egy kicsit kilépni a komfortzónájából. Ha esetleg valóban fél, szeretném megnyugtatni, hogy több régi barátja is részt fog venni a túrán, akiknek a "védelmébe" helyezheti magát, bár - magunk közt szólva - erre nyilvánvalóan semmi szükség nincs.

Biztos egyetért, hogy ez a túra, amely a Kapisztrán tértől a szomori iskoláig tart, egyáltalán nem "szélsőjobboldali ideológiai csoportok által festett" képet mutat. Kérem hogy korrigálja ezt az önkormányzat által kiadott közleményben. A valóság - amiről a kitorestura.hu oldalon, vagy magán a túrán is meggyőződhet - az, hogy rendkívül vegyes képet fest: túrázók, hagyományőrzők, patrióták, és németországi turisták vesznek részt többnyire túraöltözetben, az állomások pedig magyar, német, szovjet és amerikai hadseregek egykori mindennapjait idézik fel.

Azt, hogy tiltott jelképek előfordulnak-e, hagyja meg rendőri és törvényszéki hatáskörben, ahova való, ne használja ezt fel hangulatkeltésre.

Azt pedig, hogy hősök vagy áldozatok voltak-e az 1945-ös budavári kitörés résztvevői, hagyja meg lelkiismereti hatáskörben, ez nyilvánvalóan egy hosszabb folyamat eredménye mindenkiben. Érdekes adalék lehet ebben, ha egy kiállítás alá tudja támasztani az "áldozatok" narratívát. Az viszont az igazi párbeszédet nyilván lehetetlenné teszi, ha ön az "áldozatok" narratívát erőlteti, ha hatalmával visszaélve ellehetetleníti egy több mint évtizedes múltra visszatekintő túra résztvevőinek nyugodt, jó hangulatú útnak indulását.

Volt idő, amikor ön is a rendszerváltó fiatalsághoz tartozott. Idézze fel, mit gondolt akkor a hatalmi arroganciáról! Elérte ez a célját?

Kérem, hogy az Ungváry-féle kiállítást ne a Kapisztrán téren tartsák meg február 8-án, hanem máshol a Várban!

Jelenlegi elgondolásuk hibás és elhamarkodott, amely célját nem éri el, csak az ön politikai személyét erodálja.

Baráti üdvözlettel:

Czillinger Lea





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából