2028-ra lehet 1000 eurós a minimálbér, és lehet majd 1 milliós a bruttó átlagbér - jelentette ki Nagy Márton egy mai rendezvényen, írja az atv.hu.

A reálbéremelkedés 9 százalékos, de a fenntartható reálbérnövekedés évente 4-5 százalékos lehet - mondta a nemzetgazdasági miniszter, aki a “nagy ugrást” a gazdasági növekedésnél 2025 első negyedévére várja.

Olyan bérkonvergenciát szeretnének, ami a gazdasági növekedésen alapul, csak a gazdasági növekedésből lehet kitermelni - mondta Nagy Márton az Év felelős foglalkoztatója díjátadón, a beszédében hagsúlyozva a kormány gazdasági semlegesség filozófiáját, ami az alapja az új gazdaságpolitikának.

A nemzetgazdasági miniszter kiemelte, a gazdassági semlegesség ad csak lehetőséget arra, hogy a GDP 3-6 százalékkal növekedjen, és az ehhez szükséges hét kritériumot is felsorolta.

“Már látjuk, hogy növekedés idén nem lesz olyan jó, mint korábban gondoltuk”. Ennek egyik fő oka a német gazdaság mélyrepülése, a lakosság óvatossági motívuma is hozzájárul, ”ez lassabban oldódik” a vártnál - mondta a miniszter.

“A harmadik negyedéves GDP sem fog olyan jól kinézni, egy nagyon kis növekedés képzelhető el. A negyedik negyedéves GDP fog fölmenni 1-2 százalékra, de a nagy ugrás 2025 első negyedévében következik be” - jelentette ki Nagy Márton.

Várnunk kell még egy negyedévet, hogy ide megérkezzünk

- tette hozzá.

A 3-6 százalékos GDP-hez fontos volt a foglalkoztatottság sikere - mondott köszönetet ezért a foglalkoztatóknak is. mint mondta, a cél, hogy a foglalkoztatottságot “a 85 százalék közelébe kell emelni”. Az EU-ban a 23 helyről a 7-re tornáztunk fel a foglalkoztatottsági szintet, ez most 81 százalékos, és több 4 millió 700 ezren dolgoznak, és egyre többen akarnak dolgozni, a munkaerőpiaci tartalék oldódik - vezette le a miniszter.

Átmenetileg nő a munkanélküléség, de ez pozitiv, mert regisztrálják a munkanélkülieket, akik dolgozni szeretnének - magyarázta meg, miért örülnek ennek az adatnak. Az állami szektor 80 ezres munkaerőt veszít, mert elmennek a magánszektorban, azaz a munkaerőpiac belül is mozog - tette hozzá.

A cél, hogy a foglalkoztatottság 81 százalékról 85 százalékra nőkön. Magyarországon lesz a ldgerősebb a foglalkoztatottság az Unióban - erősítette meg. Szükség van a vendégmunjásokra, de a vendég csak átmenetileg tartózkodhat a házunkban - hangoztatta.

Az új gazdaságpolitikai célok közül a Demján Sándor programot emelte ki, ami a vállalatokat érinti, duplázni akarjuk a kkv-k “méretét”. Méretugrást célzunk meg - hangsúlyozta.

2028-ra lehet 1000 eurós a minimálbér, és lehet majd 1 milliós a bruttó átlagbér - erősítette meg Nagy Márton. A reálbéremelkedés 9 százalékos, de a fenntartható reálbérnövekedés évente 4-5 százalékos lehet.

A rendszeres bruttó átlagkereset 50 százalékra fel fogják húzni 2027 január elsejére, “és innen könnyű kiszámolni, 374 800 hogy emelkedik 2028 januárjára 1000 eurósra” - jelentette ki. A bruttó átlagkereset 651 147 ezer forint átlagban ma a KSH szerint, ez emelkedhet 970 ezer forintra 2028-ra.

De ehhez gazdasági 3-6 százalékos gazdasági növekedést kell csinálni - hangoztatta újra Nagy Márton.

A kormány tánogatja a bérmegállapodást, beindítják a munkáshitelt, a családi adókedvezményt megduplázzák, az inflációt pedig alacsony szinten tartják - sorolta a miniszter, hozzátéve: munkaalapú gazdaságot szeretnének, és szeretnének növekedésalapú bérkonvergenciát.