Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte és több évre kiutasította Magyarországról a Siófoki Járásbíróság a napokban annak az olasz állampolgárságú bűnbandának a tagjait, akik aranynyakláncokat téptek le bulizók nyakából idén júliusban egy Balaton-parti zenei fesztiválon - tájékoztatta a Somogy Vármegyei Főügyészség hétfőn az MTI-t.

Azt írták: az elsőfokú, nem jogerős döntés szerint a Genovából származó négy fiatal férfi módszere az volt, hogy a nagyszínpad előtti tömegben ugrálva, kezüket felemelve körbevették a sértetteket, egyikük egy gyors mozdulattal leszakította a nyakukban lógó ékszert, amelyet zokniban és alsónadrágban rejtettek el.

Az áldozatok a vádlottak lökdösődése, megtévesztő magatartása miatt gyakran észre sem vették a lopást - tette hozzá az ügyészség.

Kiemelték, a bűnbanda 12 embert lopott meg, 10 millió forint értékű zsákmányra tett szert, az ellopott nyakláncok közül kettő értéke egyenként meghaladta az 1 millió forintot.

A tolvajokra felfigyeltek a helyszínen szolgálatot teljesítő civil ruhás nyomozók, elfogták és őrizetbe vették őket.

Az ügyészség közölte, hogy a nyomozás során mindvégig letartóztatásban lévő vádlottakat gyorsított eljárásban állították bíróság elé, amely a négy férfit a váddal egyezően 12 rendbeli lopás bűntette miatt marasztalta el.

A vádhatóság az ítélettel szemben végrehajtandó szabadságvesztés kiszabása és a kiutasítás tartamának felemeléséért jelentett be fellebbezést - olvasható az ügyészség közleményében.