Filip Turek nem tartja magát neonácinak, de a rendőrség már nyomoz ellene ezügyben. Karlendítős fotó is akad róla, ami autójában készült, amibe elmondása szerint mindig pontosan 88 liter benzint tankol, írja az RTL. (Kíváncsiak lennénk, hogyan képzelik a lapnál, hogy az alább látható autó üzemanyag-tartályában elfér 88 liter benzin, de persze nem lehetünk szőrszálhasogatók, ha náczivadászatról van szó - a szerk.)

Egyelőre nem tudni, pontosan mibe fog bele Orbán Viktorék új EP-s pártszövetsége, a Patrióták Európáért. Azonban ha új tagszervezetük, a cseh Eskü és Motorosok nevű alakulat listavezetője, Filip Turek a továbbiakban is önmagát adja, abból legalábbis PR-szempontokból bajok lehetnek: némileg több karlendítés, náci utalás található a múltjában, mint amennyi egy saját bevallása szerint nem náci embernél általában elő szokott fordulni - folytatódik a cikk.

Remember when Identity and Democracy removed AfD from its ranks bc of nazi links? Meet the new Czech Patriot MEP Filip Turek (Přísaha and Motorists) https://t.co/JbWbUwFozr pic.twitter.com/yXjzcEq3MU

— Paweł Wiejski (@PWiejski) July 8, 2024

Mint megtudjuk, a párt EP-listavezetője, a korábban autóversenyzőként befutott Filip Turek neve jól ismert Csehországban. Az általa vezetett lista a szavazatok 10,26 százalékát kapta meg, két helyet szerezve az EP-ben. A politikusról több cseh médium is közölte azt a képet, amelyen karlendítést mutat be vezetés közben. Illetve előkerült régi sofőrsisakja is, amit a görög Arany Hajnal jelképe díszít.




Turekről a kampányban még azt írta a cseh média az RTL szerint:

Turek arról beszélt a választás után, hogy ő valójában nem neonáci, csak túlságosan "éles és brutális a humorérzéke”, valamint fiatalon több hibát is elkövetett. A választások előtt még a rendőrség is nyomozást indított ellene gesztusai miatt, ezután a politikus visszalépett a további nyilvános vitázástól. Azonban ő szerezte meg az országban a legtöbb, 152 ezer úgynevezett "preferenciális szavazatot" az összes induló képviselő közül.