Ugrás a cikkhez
Reklám

Felavatták a második világháború XII. kerületi áldozatainak emlékművét a Városmajori Jézus Szíve templom előtt csütörtök délután. Pokorni Zoltán, a kerület fideszes polgármestere avató beszédében elmondta: Budapest ostroma az egyik legkíméletlenebb volt a második világháborúban és a világtörténelemben.




"Szörnyű gigászok", Hitler és Sztálin összecsapásának vált színterévé és áldozatává Budapest. A világháború után a kommunista diktatúra a felejtés politikáját választotta. Ezen kívánt változtatni a Hegyvidék önkormányzata a Turul-szoborral, ám az emlékállítás helyes szándéka "kicsorbult" a választott szimbólum és az emlékműre került nevek miatt - mondta.

A polarizált politikai viszonyok nem sok teret adtak a higgadt párbeszédnek - mondta Pokorni Zoltán. Hozzátette, hogy akkor ezt az "ostromállapotot", "beszűkült tudatállapotot" maga is folytatta, ezért most bocsánatot kér.

A 2010-es évek történészi kutatásai is befolyásolták az emlékmű megítélését. Kiderült, hogy a Böszörményi és az Istenhegyi út találkozásánál felállított Turul-szobortól nem messze "a kerületi nyilasok gyilkosságokat követtek el", az emlékműre pedig hibásan került fel az áldozatok névsora: volt, aki hiányzott róla, ugyanakkor a "gyilkosok" közül egyesek neve felkerült rá - mondta a polgármester. Nyilvánvaló, hogy a 2005-ös állapot nem tartható fenn - szögezte le a polgármester.

Hozzátette: az önkormányzat történész szakértők bevonásával felülvizsgálta a helyzetet, és pályázatot írt ki a Turul-szobor helyszínének átépítésére.

A múltat nem eltörölni, hanem bevallani, elmesélni kell a magunk és a gyermekeink okulására. Nem igaz, hogy nem ismétlődhetnek meg ezek az események. Nem a nagyszüleink, hanem a gyerekeink miatt kell elevenen tartani ezeket az emlékeket, hogy "ellent tudjunk állni a gonosznak" - mondta Pokorni Zoltán.

Hegyvidéken már 70 éve is konszolidált polgári jólét, kultúra volt, de ez gyorsan szertefoszlott a háborúban. Mindig jönnek politikusok, akik nagy igazság nevében kérnek "egy kis aljasságot", és nehéz észrevenni, hogy hol csapnak be - figyelmeztetett a fideszes polgármester.



Fotók: MTI/Soós Lajos

Horváth Zsolt, a Nemzeti Emlékezet Bizottság Hivatalának tudományos főigazgató-helyettese a rendezvényen arról beszélt: remélhetőleg az emlékművel sikerült konszenzusosan lezárni az azt övező vitákat.

(MTI nyomán)

Korábban írtuk:

- Megrongálták a hegyvidéki turulszobrot, méghozzá Pokorni szellemiségében

- Így gyalázza Pokorni a hazáért életét adó magyart: "a várvédők rossz ügyért küzdöttek és haltak meg"
- Turultörténeti kiállítás nyílt a Hegyvidéken - persze Pokorni SZDSZ-es ízlésének megfelelő nyilasterrorozással
- Pokorniék átminősítenék a turulszobrot, az új második világháborús emlékmű már sokkal kóserebb lesz
- Pokorni két sírógörcs között bejelentette, hogy "áttekinti" a turulszobor ügyét, mert a szimbólum "megosztó és szerencsétlen"
- Máris teljesült Pokorni vágya: leragasztották a nagyapja nevét - az elkövető is a nyilasok egyik kiirtott áldozata lehet
- "Nem vagyunk egyek" - Zsindex-alapító mutatja meg, miért fölösleges a Pokorni-félék alázkodása a bosszú népe előtt
- Pokoljárás Pokorni módra




Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából