Ugrás a cikkhez
Reklám

Szerdától érvénybe lép a megállapodás, miszerint az Európai Unió tagállamai között indított hívások percenként legfeljebb körülbelül 62 forintba, az SMS-ek pedig maximum 19 forintba kerülhetnek.

Az új Eurobarometer-felmérés szerint az elmúlt hónapban az európaiak 42 százaléka lépett kapcsolatba valakivel egy másik uniós országban. Ennek ellenére a résztvevők 26 százaléka indított csak telefonhívást vagy küldött SMS-t unión belül.

A nemzetközi hívásokra vonatkozó új szabályok eltörlik a tagállamok között eddig fennálló nagy árkülönbségeket. Az EU-n belüli vezetékes vagy mobil hívások szokásos díja eddig átlagosan több mint háromszorosa, az SMS-eké pedig több mint kétszerese volt a belföldi díjaknak.

A roamingdíjak eltörlése után az EU ezzel próbálja támogatni a tagállamok közti kommunikáció gördülékenységét. Az európaiak így biztosak lehetnek abban, hogy telefonszámlájuk nem fog kellemetlen meglepetéseket tartogatni, ha külföldre vagy külföldről telefonálnak és SMS-eznek.

A távközlési szolgáltatóknak az EU egész területén értesíteniük kell a fogyasztókat az új maximum díjakról. Az új díjszabási keretet szerdától mind a 28 tagállamban alkalmazni fogják, illetve hamarosan Norvégiában, Izlandon és Liechtensteinben is. A szabályozás azonban nem érinti a vállalati ügyfeleket, mivel számos szolgáltató már eleve kedvezményes csomagokat biztosít számukra.

(Index)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából