Ugrás a cikkhez
Reklám

A Mi Hazánk Mozgalom aggódik a Magyarország egyik társadalmilag legmegbecsültebb hivatását választó tűzoltókért - írja közleményében Ferenczi Gábor, Devecser polgármestere, a Mi Hazánk Mozgalom alelnöke, aki egyben a Devecseri Önkéntes Tűzoltó-egyesület pártoló tagja is. Alább a folytatás.

A katasztrófavédelem állományába 2012-ben integrált tűzoltóság az egyetlen hivatásos szervezet hazánkban, ahol rendszerszinten szinte soha nem fizettek túlórát - emlékeztet Ferenczi, hozzátéve, hogy kivételt képezett néhány különleges eset, pl. vis major helyzetek kapcsán. Ezen felül kizárólag a mentő tűzvédelemben nem aktiválható tiszti állomány részesült pluszjuttatásban.

A Mi Hazánk javasolja, hogy a tűzoltók esetében is rendezze végre a kormány az alapbéreket a köztisztviselői illetményalap emelésével, a túlmunkát pedig a törvények adta lehetőségek szerint fizessék ki számukra.

Az alelnök szerint a túlóra az egyszerű tűzoltók esetében nagyon ritka, ráadásul a túlmunkát olyan alapesetekben sem fizetik ki, ha például minden szolgálatuk előtt készenlétben tarthatók a tűzoltók 24 órában.

"Sürgetjük, hogy a katasztrófavédelem és a rendőrség állományai közötti, valamint a rendőrségen belüli bérfeszültség csökkentése és a rendőrség bizonyos szakterületei irányába – például a határvadász-állomány irányába – tapasztalható elvándorlás megfékezése érdekében is újra önálló határőrség kerüljön felállításra" - eleveníti fel Ferenczi a néppártosodás homályában korábban csaknem eltűnő, nemzeti radikális programpontot.

Ez – amellett, hogy hatékonyabb lenne a határvédelemre – csökkentené a bérfeszültséget is, véli a polgármester. A Mi Hazánk a tűzoltóság nagyobb erkölcsi megbecsülése érdekében szorgalmazza, hogy ismét legyen önálló, független, hivatásos, országos tűzoltószervezet.

A rendőr rendőr legyen, a tűzoltó tűzoltó, és legyen külön határőrség!

A Mi Hazánk javasolja, hogy az önkéntes tűzoltó-egyesületek nagyobb állami támogatásban részesüljenek. Az eszközfejlesztésre pályázatok útján szerezhető források mellett működésük biztosítására – a polgárőr-egyesületekhez hasonlóan – az önkéntes tűzoltó-egyesületek is kaphassanak központi költségvetési támogatást. Ugyanis az alulfinanszírozott önkormányzatoknak hatalmas kihívás az egyesületek működésének anyagi fedezetét legalább minimális szinten biztosítani.

Szorgalmazzák továbbá, hogy a gyorsabb és hatékonyabb mentés érdekében a rendőrség országos intézményi felépítéséhez hasonlóan a tűzoltóságnál is kerüljenek felállításra úgynevezett tűzoltóőrsök a hivatásos parancsnokságok alá sorolva, hivatásos állománnyal azokon a járási székhelyeken, ahol nincs tűzoltó-parancsnokság.

(Kuruc.info)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából