Ugrás a cikkhez
Reklám

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfőn kisebb meglepetésre bejelentette, hogy a kormány megszünteti a Nyugat-Európában élő gazdasági menekülteket hazacsábítani hivatott Gyere haza, fiatal! programot. A programot valóban nehéz lenne sikertörténetnek nevezni, hiszen a 100 millió forintos keretösszegből mindössze 105 fiatal hazatérésében működött közre, azaz 900 ezer forintot költöttek egy fiatal hazahozatalára. A Jobbik álláspontja szerint azonban elképesztő felelőtlenség ebből azt a következtetést levonni, hogy a program teljesen felesleges, hiszen szükséges a hazatérni vágyó fiatalok megsegítése, csak olyan változások szükségesek a programban, amelyek hatékonyabban képesek ezt a célt szolgálni.

Orbán Viktor többször is kijelentette, hogy a jó kormány ismérve, hogy képes olyan országot teremteni, ami hazahozza a fiatalokat. A Gyere haza, fiatal! program megszüntetésével a kormány beismerte, hogy képtelenek erre. Az Orbán-kormány dilettantizmusa miatt nem jöttek haza honfitársaink, mert számos területen katasztrofálisnak mondható már a helyzet itthon. Egyre több ágazatban jelent súlyosbodó problémát a munkaerőhiány, a bérek mégsem emelkednek, a lakhatási költségek az egekbe szálltak, a családalapítással és gyermekneveléssel kapcsolatos kiadások áfája még mindig a legmagasabb Európában, az oktatásban káosz van, és a szerényebb anyagi helyzetű fiataloknak egyre nehezebb bejutni a felsőoktatási intézményekbe.

A Jobbik szerint a demográfiai válságtól szenvedő Magyarország felemelkedésére csak a Nyugatra vándorolt több százezer magyar fiatallal együtt van lehetőség. Egyszerre elszomorító és röhejes, hogy az ország kormányzására képtelen Fidesz szó szerint kevesebb pénzt szánt a fiatalok hazahozatalának megsegítésére, mint egy harmadosztályú csapat stadionjára. Hiba a program teljes megszüntetése, mert, bár az vitathatatlan, hogy nem működött jól, ám a kintiek hazajövetelének segítése elengedhetetlen feladat, ezért a megszüntetés helyett inkább a hatékonyság javítására, majd pedig a keretösszeg emelésére kellett volna törekedni. A Jobbik 2018-as kormányra kerülésekor a szocialista és fideszes kormányok által elűzött magyar fiatalság hazacsábítása első számú feladat lesz - írja közleményében Farkas Gergely frakcióvezető-helyettes, a Jobbik Ifjúsági Tagozat elnöke.





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából