Ugrás a cikkhez
Reklám

A Jobbik támogatóinak közel fele (47 százalék) gondolja azt, hogy akár Novák Előd is alkalmas lenne a párt vezetésére – derül ki a Nézőpont Intézet Magyar Idők számára készített közvélemény-kutatásából. A párt szimpatizánsai között így többségben vannak azok, akik alkalmasnak vélik Novák Elődöt a Jobbik vezetésére, az ellenzők tábora ugyanis csak 41 százalék.

Ugyanakkor, ha Vona Gábor és Novák előd közül kellene választani a Jobbik-támogatóknak, Vona Gábort 76, míg Novák Elődöt csupán 14 százalék választaná pártelnöknek.




Módszertan:

A Nézőpont Intézet telefonos közvélemény-kutatása 2016. május 19-23. között készült 1000 fő megkérdezésével. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság esetén a maximális mintavételi hiba 3,2 százalék.

Frissítés: Novák: nem vagyok alkalmas elnöknek, én is Vona Gábort javasoltam

Novák Előd a Facebook-oldalán reagált a Nézőpont Intézet felmérésére. Alább olvasható a bejegyzés.

Nem hiányzott most ez a közvélemény-kutatás, de hát az elnöki vétó papírforma szerinti következménye ez a szembeállítás is szerte a médiában. Nekem azonban van önkontrollom, ismerem korlátaimat: NEM VAGYOK ALKALMAS ELNÖKNEK. Én is azt a Vona Gábort javasoltam pártelnöknek, aki a jelölőszervezetek 93%-ában meghaladta az 50%-os támogatottságot, igaz, alternatív választási lehetőség híján, de épp azért, mert a magunkfajták is azt vallják: most Vona Gáborral kell nekivágni a 2018-as választásnak. Nem vezérel sértettség, csak a Jobbik egységét, jövőjét, a nemzet érdekét tartom szem előtt.

Nekem más a feladatom, ahogy a két évvel korábbi alelnökválasztáson fogalmaztam: „Győzzön a Jobbik! Ehhez a pártnak többféle arcra, az elnökségnek többféle személyiségre van szüksége. Én az egyik alelnökként garanciája kívánok lenni annak, hogy a Jobbik nem tér le az Alapító nyilatkozatunkban rögzített útról, nem megy bele elvtelen kompromisszumokba. Kormányra kell kerülnünk, de nem minden áron” - így fogalmaztam a legutóbbi alelnökválasztáson, ezzel a programbeszédemmel, ezzel a mandátummal választottak meg az elnökségbe, lelkiismeretem szerint ezt kellett képviseljem. Nemcsak új szavazókat kell megnyerni, hanem a régieket is meg kell őrizni. Hogy ezután ezt már nem tehetem alelnökként, az már nem az én felelősségem.

Pedig ráadásul ahhoz, hogy a Fidesz szavazóit el tudjuk hódítani, nemcsak egy integratív miniszterelnök-jelöltre van szükség, hanem először ki kell mondja az Orbán-hívőknek valaki: „Meztelen a király!” Ez (volt) az én nem túl hálás feladatom, a tabudöntés, amit rendszerint más nem tesz meg közülünk, pl. olyan ügyekben, mint Szegedi Chanád esete...

Köszönöm a vétózottakat is nyíltan jelölni merő szervezeteinknek a támogatást, a végleges összesítés szerint Hegedűs Lorántné és én is benne vagyok a 6 legtöbb jelölést kapott alelnökjelölt közt, azaz egy titkos szavazás után (ahol papírforma szerint még többen mernének támogatni minket) ott lennénk a 6 alelnök közt egy "szabadversenyes" választáson.





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából