Ugrás a cikkhez
Reklám

/Bővített hír/

A Jobbik a tervezett befogadóállomások tizenöt kilométeres körzetében azonos időpontban, minden érintett településen véleménynyilvánító népszavazást tartana. Vona Gábor Martonfán arról beszélt: pártja nem befogadó, hanem visszafordító állomásokat építene inkább.




Véleménynyilvánító szavazás eredményétől tenné függővé befogadóállomások létesítését a Jobbik, az erről szóló törvényjavaslatot Vona Gábor pártelnök és Z. Kárpát Dániel parlamenti képviselő nyújtotta be az Országgyűlésnek csütörtökön.

Vona Gábor csütörtökön, a Martonfához közeli perekedi lőtéren tartott sajtótájékoztatón elmondta: kezdeményezték, hogy tervezett befogadóállomások tizenöt kilométeres körzetében azonos időpontban, minden érintett településen kelljen olyan szavazást tartani, ahol az emberek elmondhatják a véleményüket. Hozzátette: a szavazásnak nem lenne érvényességi küszöbe, ha a szavazati jogával élő választópolgárok több mint fele úgy dönt, ilyen állomás nem létesülhet, az kötelező lenne a kormány számára.

Bíznak benne, hogy kellő politikai vita után ez a javaslat átvihető az Országgyűlésen, és Magyarországon sehol sem létesíthető majd ideiglenesnek nevezett befogadóállomás az ott élők megkérdezése nélkül - fogalmazott a politikus. Vona Gábor szavai szerint ez azért is fontos, mert mindenki tudja már, hogy egy ilyen befogadóállomás kialakítása halmozott érdeksérelemmel járhat az ott élőkre nézve: óriási közbiztonsági, közegészségügyi kockázatot jelent és vagyoni károkat okozhat.

A pártelnök úgy vélte, a martonfai, a sormási és a kiskunhalasi ügy új dimenzióba helyezte a bevándorlás kérdését Magyarországon, új helyzet elé állította a magyar belpolitikát, a pártokat, köztük a Jobbikot is. Összeurópai problémáról van szó, amely Magyarország sorsát egy-két évszázadra is megnehezítheti, súlyos sorstragédiává is válhat, ha nem teszünk valamit, mondta. Vona Gábor kitért rá, hogy a pártok különböző módon állnak hozzá a kérdéshez. A baloldal a bevándorlást pusztán humanitárius kérdésnek tekinti. Bár van ilyen aspektusa is, ennél többről szól, a baloldal nemtörődöm hozzáállása szerinte szinte hazaárulással ér fel. Rámutatott, hogy a Fidesz és a Jobbik egyetért a diagnózisban, abban is, hogy a probléma súlyos, és Magyarországot meg kell védeni a bevándorlóktól, de a vélemények különböznek.

„A Fidesz szélhámos kommunikációt folytat, svihákság, amit művel, mert elsősorban nem a megoldás érdekli, hanem az ügyből kinyerhető kommunikációs és politikai haszon” - jegyezte meg. A politikus szerint a kerítés egy kommunikációs blöff csupán, hiszen átjárható, átvágható, megkerülhető, ráadásul aki eléri, már Magyarország területén van, ebből következően túl sok illúziónk nem lehet a sikerével kapcsolatban.

Vona Gábor hangsúlyozta, hogy a Jobbik ezzel szemben felelős és tetterős politikai állást képvisel. A pártelnök újságírói kérdésre a párt megoldási javaslatai között a jelenleg működő állomások zárttá tételét, határőrség felállítását említette.

„A Jobbik nem befogadó, hanem visszafordító állomásokat szeretne létesíteni, a bevándorlástól zéró toleranciával szeretnénk megvédeni Magyarországot, akár Brüsszellel szemben is” - mondta. Vona Gábor kitért rá, hogy augusztus 31-én lejár az a türelmi idő, amelyet a Jobbik adott a kormánynak a bevándorlás problémájának kezelésével kapcsolatban. Ősztől magasabb fokozatba kapcsolnak, rávilágítanak a kormány szerinte felelőtlen politikájára, mondta, majd hozzátette: minden törvényes, politikai, szakmai eszközzel azon lesznek, hogy az országot megóvják a tragédiától.

Vona Gábor megjegyezte, hogy a befogadóállomások létesítésében érintett települések számíthatnak a Jobbik segítségére, ha a polgári engedetlenség eszközéhez nyúlnak, mert a párt ellenzi, hogy a kormány antidemokratikus módon döntsön emberek sorsáról.

(MTI)

Frissítés: Vona: a plakátkampány nem fogja megvédeni az országot, ne regisztráljuk az illegális migránsokat!

Szó volt az előszeretettel kiragadott "az iszlám az emberiség utolsó reménye" félmondatról is.





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából