Ugrás a cikkhez
Reklám

Felkerült a NAV végrehajtás alatt álló cégek listájára Vitézy Tamás fideszes milliárdos több mint egy évtizedig működő ingyenes újságjának kiadója. A Fideszt és az Orbán-kormányt támogató Helyi Téma fénykorában 1,2 milliárdos árbevételt produkált, és önálló mutációval jelent meg Budapest összes kerületében, valamint 20 vidéki városban. A nagy adósságokat görgető lap februárban nem jelenik meg, Vitézy szerint azonban nincs szó megszűnésről.

Meggyűlt a baja az adóhatósággal a Vitézy Tamás érdekeltségébe tartozó ingyenes közéleti és hirdetési újság, a Helyi Téma kiadójának. A Théma Lapkiadó Kft., amely 2004 óta adja ki a hetilapot, végrehajtás alá került.

A milliárdos birodalma már hosszabb ideje léket kapott. A süllyedést felgyorsította, hogy a lap nevét viselő Théma Nyomda 2013-ban fizetésképtelenné vált. A vállalkozás ellen a hitelező bank 2013-ban felszámolást kezdeményezett, és a tartozások miatt a kft.-t ki is rakták a dél-pesti telephelyről. A Helyi Témát azóta jelentős pluszköltséggel külső vállalkozásoknál, hitelben nyomtatták. Közben a tulajdonos a szerkesztőség egy részének juttatásait sem tudta fizetni, ezért sorra hagyták ott a régi munkatársak.

A Fideszt három választási kampányban is nyíltan támogató újság a legfrissebb hírek szerint nagyon megrogyott. Januárban ugyan még Borbás Marcsival a címoldalon megjelent az új lapszám, februárra viszont már nem jött össze a havi friss kiadás. A hirdetésekkel jelentkező vállalkozókat már nem is kecsegtetik az esedékes februári lapszámmal, csupán egy bizonytalan márciusi lapba igyekeznek átcsoportosítani a jelentkezőket.

A Helyi Téma fénykorában valóban jelentős olvasóelérési adatokkal dicsekedhetett. „Nem hirdetési újság, hanem igényes, minőségi tartalomszolgáltató, ingyenes hetilap, amelyben a komolyabb hangvételű, tényfeltáró írások mellett rendszeresen helyet kapnak könnyedebb bulvár cikkek csakúgy, mint a fővárosi, kerületi, vagy – a vidéki mutációkban – a városi eseményekről szóló aktuális hírek” – így hangzott Helyi Téma önmeghatározása.

Az újságot legalább negyven különböző mutációban, negyedévente milliós példányszámban terítették országszerte. Budapesten 22 kerületben (két kisebb kerület összevont újságot kapott), vidéken pedig mintegy 20 városban tálalták különböző formátumban a híreket. Az állami hirdetések, az önkormányzati szerződések és az apróhirdetések sokáig jó üzleti konstrukciónak tűntek, volt idő – például a 2010-es választási évben –, amikor a lap elérte az 1,2 milliárdos éves árbevételt, és 110 milliós nyereséget termelt a tulajdonosnak. Az ingyenes újság azonban azonban fokozatosan vesztett vonzerejéből. A Magyar Terjesztés-ellenőrző Szövetség adatai szerint egy év alatt 200 ezerrel csökkent a negyedéves példányszám. 2013 negyedik negyedévében még a 700 ezret is meghaladta a fővárosi postaládákba kidobált lapok száma, tavaly viszont már csak 500 ezret terjesztettek belőle.

Az Index kérdésére a külföldön tartózkodó Vitézy Tamás SMS-ben annyit üzent, hogy továbbra sem szűnik meg a lap. Feltételezések szerint Vitézy arra számít, hogy Simicska Lajos kegyvesztetté válása új, jobb pozíciót teremthet a Fideszben a Helyi Témának is, és az új jobboldali médiabirodalom tervezői újra felfedezik lapot.

Tény, hogy Vitézynek nem kell Orbán Viktorhoz való hűségét bizonygatnia a Simicska Lajossal kirobbant háborúban, mert a két médiatulajdonos már rég összerúgta a port egymással. Csökkenti viszont az esélyeit, hogy az ország száz leggazdagabbja közé sorolt Vitézy az elmúlt években nemcsak Simicskával került ellentétbe, hanem Habony Árpáddal is, akit pedig a posztsimicskai időszak médiafelelősének tekintenek.

(Index nyomán)



Friss hírek az elmúlt 24 órából