Lakóházat ért egy izraeli légicsapás hétfőn Észak-Libanonban, legkevesebb huszonegy ember meghalt - közölte a libanoni Vöröskereszt.

Az izraeli hadsereg egyelőre nem erősítette meg a hírt, és azt sem tudni, hogy mi volt a légicsapás célpontja. A találat egy lakóházat ért Aito faluban, egy keresztények lakta körzetben, távol a Hezbollah síita fegyveres szervezet dél- és kelet-libanoni erősségeitől.

22 people have been killed in an Israeli strike on the Maronite Christian village of Aitou, located ~ 100 kilometers northeast of Beirut in northern Lebanon. The Lebanese Red Cross said its teams are still evacuating the wounded and deceased, with the majority of those killed… pic.twitter.com/lqLRbbRfPr

— Drop Site (@DropSiteNews) October 14, 2024

A támadást egy nappal azután hajtották végre, hogy a Hezbollah drónokkal és rakétákkal támadt egy észak-izraeli katonai támaszpontra, és megölt négy - tizenkilenc éves - katonát. A támadásban hatvanegyen megsebesültek.

⚡‼️ 🇱🇧 #Lebanon – Scenes from the destruction of the recent Israeli air strike in the town of Aitou, Zgharta District, northern sector. #MiddleEast #war #Israel pic.twitter.com/ZJcbJva2ed

— Genesis Watchman Report (@ReportWatchman) October 14, 2024

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hétfőn ellátogatott a támaszpontra és a támadásban megsebesült katonákhoz, és kijelentette: "kímélet nélkül folytatjuk a légicsapásokat a Hezbollah ellen Libanon minden részében, Bejrútot is beleértve".

The IOF has bombed a building that was sheltering the displaced in the village of Aitou, Zgharta, Northern Lebanon, killing 18 and causing 4 injuries. pic.twitter.com/a13KpdbxLE

— Eye on Palestine (@EyeonPalestine) October 14, 2024

Az izraeli hadsereg közölte, hogy megölte Muhammad Kamel Naimot, a Hezbollah elit egységének, a Radvan Erők harckocsi-elhárító egységének a parancsnokát a dél-libanoni Nabatíjére mért légicsapásban.

A Hezbollah állítása szerint hétfőn "rakétasortüzet" zúdított az észak-izraeli Szafed városra, válaszul a dél-libanoni izraeli légicsapásokra.

Az ENSZ ideiglenes libanoni missziója (UNIFIL) elleni támadások ellentétesek a nemzetközi humanitárius joggal, és egyszer s mindenkorra be kell őket szüntetni - közölte hétfőn Olaszország, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország. A négy ország közös közleményben ismételten hangsúlyozta "az UNIFIL Dél-Libanonban játszott lényeges stabilizáló szerepét", hozzátéve, hogy Izraelnek és a többi félnek mindenkor biztosítania kell a békefenntartók biztonságát.

Az ENSZ-kontingenst, amelyben többszáz európai katona is szolgál, többször is támadás érte az izraeli hadsereg részéről az elmúlt napokban. Izrael felszólította az ENSZ-t, hogy vonuljon ki az övezetből, ahol a Hezbollahhal harcol.

António Guterres ENSZ-főtitkár elítélte a civil áldozatok növekvő számát a Gázai övezet északi részében - közölte hétfőn szóvivője.

"(A főtitkár) határozottan felszólítja a konfliktusban érintett valamennyi felet, hogy tartsa tiszteletben a nemzetközi humanitárius jogot, és hangsúlyozza, hogy mindenkor tiszteletben kell tartani és védelmezni a polgári személyeket” - mondta újságíróknak Stéphane Dujarric.

(MTI nyomán)