Az ukrán vezetésből többen is ellenezték az augusztus elején meglepetésszerűen indított kurszki offenzívát, derül ki a Politico cikkéből. Az ellenzők között volt Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők február elején leváltott főparancsoka, Ukrajna jelenlegi londoni nagykövete és a nagy tekintélynek örvendő Emil Iszkulov dandárparancsnok is. Iszkulovot egyébként júliusban szintén menesztették, és ez sok magas rangú katonai tisztviselőből tiltakozást és értetlenséget váltott ki.

A Politicónak nyilatkozó, névtelenséget kérő tisztviselők szerint Zaluzsnij hazárdjátéknak tartotta a kurszki offenzíva tervét, amikor az még az év elején felmerült. Úgy gondolta, ha sikerül is áttörni az orosz határon, nem egyértelmű, mi lesz a második lépés. A Politico forrásai szerint ezzel kapcsolatban kérdőre is vonta Zelenszkij elnököt, de választ sosem kapott a kételyeire.

Iszkulov menesztését az ukrán média a nyáron úgy tálalta, miszerint a dandárparancsnok „olyan feladatot ellenzett, amely nem felelt meg a dandár erejének”. A Politico forrásai szerint Iszkulov azért ellenezte a kurszki offenzívát, mert attól tartott, hogy csapata végül túlságosan kiszolgáltatottá válhat az orosz területeken, és nagy veszteséget szenvednek.

A Politico Zaluzsnijt és Iszkulovot is kereste a kurszki hadművelettel kapcsolatban, ők azonban nem reagáltak a megkeresésre.

Az ukránok augusztus elején indított kurszki offenzívájának egyik célja lehetett, hogy az oroszok védekezésképpen elvonjanak erőket a pokrovoszki térségből, de az orosz hadi vezetés inkább a zaporizzsjai és herszoni déli körzetből vont el csapatokat az ukrán előrenyomulás megállításához – mondta korábban Rácz András Oroszország-szakértő, szerinte a bevetett erők száma alapján Pokrovszk a prioritás az oroszoknak.

(Politico - Telex nyomán)