Kilenc halálos áldozata és 2750 sebesültje van annak a tömeges incidensnek kedden Libanonban, amelyben szinte egy időben felrobbantak személyhívók - közölte Firasz Abjád libanoni egészségügyi miniszter.

Absolute chaos in Lebanon as over a thousand Hezbollah members were simultaneously injured when their comms pagers exploded in an unprecedented cyberattack. pic.twitter.com/pJRDEAEnlr

— Ian Miles Cheong (@stillgray) September 17, 2024

A miniszter szerint a sérültek közül mintegy kétszáznak válságos az állapota. A sérültek közül sokan a Hezbollah síita milícia tagjai, illetve köztük van Modzstaba Amani iráni nagykövet is hírügynökségek jelentése szerint.

Ziad Makari tájékoztatási miniszter izraeli agresszióról beszélt, a külügyi tárca pedig "veszélyes és szándékos izraeli eszkalációról", amelyet "a (Gázai övezeti) háború jelentős, Libanonnal szembeni kiterjesztésére vonatkozó fenyegetések kísértek".

#Lebanon#BreakingNews
🇮🇱🇱🇧🚨‼️ NEW PAGERS EXPLODING!

You can see someone on the phone calling to know if Sheikh has a new pager!

Likely a new pager delivery was manipulated.

Rerum Novarum // Intel, Breaking News, and Alerts:
🇱🇧🇮🇱⚡️- The number of injured has now surpassed… pic.twitter.com/TwcAv99QIz

— Angry Citizen (@AngryCitizenxx) September 17, 2024

A Libanonban jelentős befolyással bíró Irán-barát milícia szintén Izraelt tette felelőssé a történtekért, és közölte, hogy a zsidó állam "méltó büntetést fog kapni gyilkos agressziójáért".

A Hezbollah egyúttal közölte, hogy a szervezet vezetője, Haszan Naszrallah nem sérült meg.

BREAKING: SNOWDEN SAYS ISRAEL PAGER EXPLOSIONS IS A TERRORIST ACT AGAINST LEBANON

Edward Snowden :

“What Israel has just done is, via *any* method, reckless.

They blew up countless numbers of people who were driving (meaning cars out of control), shopping (your children are in… pic.twitter.com/83tCQ8btWx

— Sulaiman Ahmed (@ShaykhSulaiman) September 17, 2024

Beszámolók szerint Libanonban szinte mindenütt történtek ilyen robbanások kedden, azonban az esetek többsége a Hezbollah ellenőrzése alatt álló területekre, így Bejrút déli kerületeire összpontosult.

Izrael egyelőre nem reagált az ügyben, röviddel a robbanásokat megelőzően az izraeli sajtó arról számolt be, hogy a politikai vezetés "drámai egyeztetéseket" folytat.

Frissítés: Amerika mossa kezeit

A Gázai övezetben működő Hamász úgyszintén Izrael agressziójának, olyan eszkalációnak nevezte a történteket, amely mindössze Izrael "kudarcához és vereségéhez" fog vezetni.

Stéphane Dujarric, az ENSZ főtitkárának szóvivője a Hezbollah és Izrael konfliktusának elmérgesedésre figyelmeztetett. "Ezek a fejlemények rendkívül aggasztók, különösen, hogy rendkívül robbanásveszélyes környezetben történtek" - húzta alá Dujarric.

Matthew Miller amerikai külügyi szóvivő sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államoknak nem volt köze a történtekhez, előzetesen nem tudott erről semmit, és információkat gyűjt az incidensről. Miller egyben leszögezte, hogy civilek nem lehetnek legitim műveleti célpontok.

Miller ugyanakkor óva intette a teheráni vezetést minden olyan cselekménytől, amely tovább ronthatna az amúgy is feszült helyzeten.

Abbász Aragcsi iráni külügyminiszter a személyhívók összehangolt felrobbantását terrorcselekménynek nevezte, s szintén Izraelt tette felelőssé. Abdalláh Buhabib ügyvivő libanoni külügyminiszterrel folytatott telefonbeszélgetésében részvétét nyilvánította ki, és Irán segítségét ajánlotta fel a teheráni külügyi tárca közleménye szerint.

(MTI nyomán)

Korábban írtuk: Dolgozik a Moszad: felrobbanó személyhívók miatt sérülhetett meg súlyosan több száz Hezbollah-harcos

A Hezbollah több száz tagja sérülhetett meg súlyosan egy rejtélyes robbanássorozatban Libanonban – írja a Reuters nyomán a Telex. Az érintettek között katonák és egészségügyi személyzet is van.

IMPORTANT 🚨

This is a developing story, and all information is preliminary, with numbers and info subject to change.

Roughly an hour ago, Hezbollah’s encrypted pager devices began simultaneously, exploding across Lebanon, including in Damascus.

Initial reports from Lebanon… pic.twitter.com/pWpDePcFUv

— Open Source Intel (@Osint613) September 17, 2024

A jelentések szerint személyhívókba rejtett bombák robbanhattak – ezeket a pagernek, vagy a magyar szlengben csipogónak nevezett kütyüket a világ nagy részén már rég felváltották a mobiltelefonok, de sok helyen (például kórházakban) a mai napig alkalmazzák őket.

The pagers attack in Lebanon; where huge numbers of Hezbollah fighters have been injured when their pagers exploded after receiving a message is among the craziest things I have seen in this new generation of warfare.

Reportedly, the Israeli intelligence send a message to the… pic.twitter.com/Hgt0eYauY5

— ScharoMaroof (@ScharoMaroof) September 17, 2024

A Reuters helyszíni tudósítói szerint több térfigyelő kamerás felvételen is látszik, hogy ilyen csipogók robbannak fel, a detonációk sorozata nagyjából fél órán át tartott Bejrútban. Az izraeli hadsereg egyelőre nem kommentálta az esetet.

Total chaos

An Isr**li cyberattack caused explosions in pagers used by Hezbollah members, wounding thousands in Lebanon and Syria.

Can a cyberattack trigger a pager explosion?

Is remote detonation possible?

Or did MOSSAD strike a deal with the companies providing devices? pic.twitter.com/BLSSUIRKIt

— أَحْمَد (@Kohsaar12) September 17, 2024

Izrael és a Hezbollah között a gázai konfliktus tavaly októberi kirobbanása óta extrém feszült a helyzet, a rakétatámadások mindennaposak mindkét irányban, az izraeli-libanoni határ mindkét oldalán több tízezer embert telepítettek ki.

Notice the difference between this vid of a hospital in Lebanon post-pager strike vs the ones you see from hospitals in Gaza.

Actual visible injuries and far fewer people standing around with banks of phones and cameras taking media footage.

https://t.co/YHuBdv0yqZ

— Andrew Fox (@Mr_Andrew_Fox) September 17, 2024

Laporan menunjukkan bahwa peristiwa ini tidak terbatas di Dahiya, tetapi terjadi di seluruh Lebanon, radio, telepon seluler, dan pager Hizbullah meledak pada saat yang bersamaan.

Sumber Lebanon: Saat ini, tidak ada laporan kematian pasukan Hizbullah di selatan Beirut pic.twitter.com/tVvNfsqVZR

— SW News - SOFT WAR NEWS (@SoftWarNews) September 17, 2024

Lebanese reports: The pager explosions, according to initial reports, occurred in the following locations:

- In Dahiya, Beirut.
- In the southern suburb of Beirut.
- In the Bekaa.
- In Nabatiya.
- In Bint Jbeil.
- And in southern Lebanon. pic.twitter.com/F0nDeXyhdD

— Open Source Intel (@Osint613) September 17, 2024

🚨The type of pager that was detonated all across Lebanon. Again, I think this aimed to disrupt Hezbollah's internal communication system ahead of a major offensive over just injuring and killing terrorists.

Extremely sophisticated and innovative attack. pic.twitter.com/Udvi34C23h

— Raylan Givens (@JewishWarrior13) September 17, 2024

Frissítés: a legsúlyosabb biztonsági incidens, ezernél is többen megsebesültek

Ezernél is többen megsebesültek kedden Libanonban, köztük a Hezbollah milícia sok tagja az egymás közötti kapcsolattartásra használt személyhívójuk szinte egyidejű felrobbanásától - közölte az Irán-barát síita szervezet névtelenséget kérő egyik tisztségviselője.

Az illetékes szerint a csipogók felrobbanása az őket érő "legsúlyosabb biztonsági incidens" a már csaknem egy éve folyó Gázai övezeti háborúban, amelyben a Hezbollah rendszeresen rakétákkal támadja Izrael területét, ezzel támogatva a Hamász harcát.

Az iráni Mehr hírügynökség szerint Modzstaba Amani, Irán libanoni nagykövete is a sebesültek között van. A Hezbollah tájékoztatása szerint három halálos áldozat is van.

A Reuters egyik libanoni tudósítója több mentőautót is látott Bejrút déli negyedeiben, ahol az apró robbanások és sérülések miatt pánik tört ki a lakosok körében. A helybeliek elmondása szerint a robbanások fél óra leforgása alatt történtek. A Hezbollah-tisztségviselő szerint Libanon déli részéről is jelentettek ilyen jellegű robbanásokat.

A bejrúti egészségügyi minisztériumhoz tartozó válságkezelési központ felszólította az egészségügyi dolgozókat: azonnal menjenek be munkahelyükre, hogy az ország el tudja látni a tömeges sérüléseket. Egyúttal figyelmeztetést adott ki, miszerint az egészségügyi személyzet ne használjon személyhívót.

Három - szintén meg nem nevezett - biztonsági forrás arról számolt be, hogy a szóban forgó személyhívók a Hezbollah vadonatúj beszerzései, írja az MTI.

Friss: Hazánkban gyárthatták és módosíthatták a libanoni zsidó terrorakcióhoz használt csipogókat - vajon mit tud erről Netanjahu csicskája?

Korábban írtuk: Izraeli védelmi miniszter: hadműveletet kell indítani az északi határnál