Úgy néz ki, továbbra sem tudják az oroszok megállítani a kurszki offenzívát: az ukrán haderő legalább négy műveleti irány mentén egyre mélyebbre hatol Oroszország nemzetközileg elismert területén belül, írja a Portfólió.



Halott orosz katona Szudzsánál (fotó: NY Times)

Ukrán jelentések szerint legalább 1000 négyzetkilométert elfoglalt már az ukrán haderő Kurszk megyében, ráadásul Szudzsa közepéből (ismét) kitolták az oroszokat. Harcokat jelentettek Balsoje Szoldackoje és Kromszkije Buki térségéből is, több orosz ellentámadás sem tudja stabilizálni a frontvonalat.

Ukrainian forces have fully captured the center of Sudzha, the administrative capital of Sudzhansky District in Kursk Oblast, Russia. pic.twitter.com/yIA2Cemlvs

— OSINTtechnical (@Osinttechnical) August 12, 2024

Az orosz Rybar helyzetértékelése szerint sem sokkal kedvezőbb a helyzet Moszkva számára, bár az ismeretlen fennhatóságú részt jelölő csíkozott terület az ő térképükön a műveleti zóna elég nagy részét lefedi. Egyes területeken itt még mélyebb is az ukrán betörés: például bejelölték Giri térségét mint vitatott területet, ez a térkép keleti csücskében látható.

❗️🇷🇺🇺🇦 Kursk direction
Situation as of 19:00 on 12 August 2024

🔻In Korenevo district near Obukhovka, the AFU made an attempt to attack towards Snagost', there is fighting in the village area at the moment. The status of Krasnooktyabr'skiy remains unknown: at the moment there is… pic.twitter.com/sDjVcLbYHd

— Rybar Force (@rybar_force) August 12, 2024

Az orosz védelmi minisztériumhoz köthető Rybar helyzetértékelése szerint az ukrán támadás fő iránya észak, vagyis Lgov lehet. Ezt Kijev értelemszerűen nem kommentálja.

A Rybar egy még frissebb térképe szerint az északi szektorban elkezdtek településeket visszavenni az orosz katonák, de keleti és északkeleti irányba továbbra is nyomulnak előre az ukrán rohamcsapatok.

❗️🇷🇺🇺🇦 Kursk direction
Situation by the end of 12 August 2024

The AFU are attempting to expand their incursions deep into Russian territory. At the same time, more and more footage showing the successful defeat of AFU armored vehicles and personnel by the Russian troops appears… pic.twitter.com/EAQf5547WN

— Rybar Force (@rybar_force) August 13, 2024

Történelmi felvétel: amerikai páncélosok robognak végig az elfoglalt orosz város utcáin

Úgy néz ki, tegnap délutánra teljesen kitolták az orosz katonákat Szudzsából az ukránok: háborítatlanul közlekednek a város központjában az amerikai gyártmányú katonai járművek.

Ezt a videót egy amerikai HMMWV típusú páncélozott terepjáróból készítették, Szudzsa központjából. A város Kurszk megyében található, eddig az egyetlen város, melyet el tudtak foglalni az ukrán katonák. Látható, hogy a terepjáró háborítatlanul végig halad a nyílt utcán, ami azt mutatja, hogy Szudzsában már valószínűleg nincsenek orosz katonák.

Sudzha, Kursk Oblast, a group of Ukrainian soldiers drive their US-supplied HMMWV through the center of town.

Ukrainian forces have captured the center of Sudzha, the administrative capital of Sudzhansky District. pic.twitter.com/2oCj5Suxwm

— OSINTtechnical (@Osinttechnical) August 12, 2024

A felvétel abszolút történelmi fontosságúnak mondható: a második világháború óta nem fordult elő olyan, hogy egy orosz várost elfoglalt volna egy Oroszország területére betörő ellenséges hatalom, pláne nem amerikai gyártmányú járművekkel.

A pár hónappal ezelőtt megindult, lényegesen kevésbé eredményes orosz harkivi offenzíva során a NATO legtöbb országa engedélyezte Kijevnek, hogy a korábban átadott fegyvereket Oroszország területei ellen használják, ezzel a lehetőséggel az ukrán vezetés láthatóan előszeretettel él is.

"Örülök neki, hogy tankkal roboghatok be Oroszország területére"

Az Oroszország területét támadó ukrán közkatonák az utolsó pillanatban tudták csak meg, hogy Kurszkba készülnek betörni, a hadműveletben résztvevő tisztek is alig három nappal az invázió előtt kapták csak meg a terveket – írja a New York Times. Az ukrán haderő maximális diszkréciójának köszönhetően Kurszk orosz védői sem értesültek arról, hogy mi készül.

Az amerikai lap részletes cikket közölt a Kurszk elleni offenzíváról, a műveletekről több ukrán katona is nyilatkozott.

Kiderült: a kudarcos 2023-as nyári hadjáratból sokat tanult az ukrán hadvezetés, itt az egyik legnagyobb hiba az volt, hogy a politikai vezetés hónapokkal a támadás indulása előtt elkezdett kommunikálni arról, hogy ellenoffenzíva készül. Most a támadást maximális diszkréció és csend előzte meg, annak érdekében, hogy Oroszország ne tudjon felkészülni a védekezésre.

A lap arról ír: a műveletben részt vevő ukrán katonatisztek alig három nappal az offenzíva kezdete előtt kapták csak meg a hadjárat terveit, a közkatonáknak pedig indulás előtt egy nappal szóltak. A felkészülés persze több idő volt: Ukrajna gondosan összevonta a haditechnikai eszközöket a régióban, és sűrű lombozat alatt rejtették el őket, de nem tudták az ukrán katonák, hogy Oroszország területét tervezik megtámadni vele.

A műveleti csend hátránya az volt, hogy Szumi régió civil lakosságát sem tudták felkészíteni arra, hogy Oroszország légitámadások sorozatát indítja majd el a terület ellen.

– Örülök neki, hogy tankkal roboghatok be Oroszország területére. Ez jobb, mintha ők jönnének a mi területünkre – mondta egy katona az amerikai lapnak.

A New York Times arra is kitért, hogy a támadás fő célja, hogy Oroszország erőforrásokat vonjon el a Donbaszból, de egyelőre ez nem történt még meg. Bár Ukrajna sikereket ért el az offenzíva során és elfoglalt „körülbelül két tucat” települést, a támadás során érezhető veszteségeket szenvedtek. Megjegyzik: egyelőre korai mérleget vonni a támadás eredményességéről.

Orosz rajtaütésbe futottak bele az ukrán rohamcsapatok: súlyos veszteségekről jött felvétel

Ma reggelre több felvétel is felkerült a közösségi hálóra a Giri környékén megkísérelt ukrán betörésről: ezek az orosz forrásból származó videók komoly ukrán veszteségeket mutatnak.

A videókon legalább három kilőtt ukrán BTR-4-es látható, illetve még legalább egyet (de lehet, hogy kettőt) működőképes állapotban elfoglaltak a szektorban tevékenykedő Ahmat különleges alakulat harcosai.

Azt nem tudni, hogy a járművek legénységével mi történt: Giri 10 kilométerre van az ukrán határtól, így könnyen lehetséges, hogy egy részük élve hazajutott.

Another captured Ukrainian BTR-4E in the forest near Giri by Akhmat Forces, judging by the voices(Video).

Second Picture shows a captured Ukrainian Cougar H MRAP, with reportedly a member of the 810th Seperate Marine Brigade posing infront of it. https://t.co/VecjPTIBSw pic.twitter.com/IiQP0tfgfm

— WarVehicleTracker🇵🇱 (@WarVehicle) August 12, 2024

Nagyon úgy néz ki, hogy a Giri elleni támadásban részt vevő ukrán alakulat túlságosan előrerohant: légi és tüzérségi fedezet nélkül futottak bele az ellentámadásra készülő orosz katonákba. Nem teljesen világos, hogy miért döntöttek úgy, hogy támogatás nélkül nekiindulnak Oroszország belterületeinek: lehetséges, hogy azt gondolták, az arcvonal áttörése után sokáig nem várható orosz ellenintézkedés Kurszk ezen részén. Az ukrán csapatok többsége Szudzsa térségében, kb. 20 kilométerre tartózkodik.

Frissítés: délutáni térkép

Friss térképet közölt a ma délutáni állásról Kurszk megyében az orosz Rybar thinktank. Nagy mozgások ma nem voltak: Girinél visszatolták az ukránokat, illetve nőtt az orosz kontroll Kremjanoje térségében. Szudzsa nagy részét az ukránok irányítják, de a Rybar szerint vannak még orosz katonák a város délkeleti csücskében.

❗️🇷🇺🇺🇦 Kursk direction
Situation by 13:00, August 13th 2024

At night over Kursk air defense operation was recorded, 12 UAVs were shot down over the city and in the region.

In the afternoon there was information about massive shelling of Tetkino by artillery. Given the pattern… pic.twitter.com/Icgt8yKPN5

— Rybar Force (@rybar_force) August 13, 2024

"Fel akarják szabadítani a határ menti területeket az orosz katonai jelenléttől"

Az ukrán külügyminisztérium szóvivője, Heorhij Tikhij egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy Ukrajna nem törekszik idegen területek elfoglalására, így Kurszkot sem akarják megszállni. Az offenzíva célja az orosz nagy hatótávolsági csapásmérő képesség gyengítése, a donbaszi orosz erőforrások elvonása és Ukrajna határ menti térségének védelme - tudósított a RBK Ukraina.

Tikhij emlékeztetett arra, hogy a nyár eleje óta több mint kétezer támadást hajtottak végre a Kurszki területről a Szumi régió ellen. Ukrajna jelenleg nem rendelkezik olyan nagy hatótávolságú fegyverekkel, amelyekkel hatékonyan tudna védekezni ezek ellen a támadások ellen.

Sajnos Ukrajna a meglévő nagy hatótávolságú fegyvereivel nem tud olyan csapást mérni, ami szükséges ahhoz, hogy megvédje magát ettől a terrortól, ezért a fegyveres erők segítségével fel kell szabadítani ezeket a határ menti területeket az orosz katonai jelenléttől - mondta a szóvivő.

Tikhij kiemelte, hogy a kurszki hadművelet segíti az Ukrajna területén zajló harcokat, és megakadályozza, hogy Oroszország további egységeket vezényeljen a donyecki régióba, emellett pedig megnehezíti a katonai logisztikát is.

A külügyminisztérium szóvivője hangsúlyozta, hogy az ukrán fegyveres erők civilizált európai haderőként teljes mértékben betartják a hadviselés törvényeit és szokásait, valamint a nemzetközi humanitárius jogot. Kizárólag katonai létesítményeket és katonai képességeket vesznek célba.

Oroszország volt az, aki a háborút Ukrajnába hozta, és teljesen helyes, hogy most ez a háború visszatér Oroszország területére - tette hozzá.

Tikhij elmondta, hogy Ukrajna partnerei is megértik, miért szükséges most ez az offenzíva.

Korábban írtuk: Főparancsnokuk szerint ezer négyzetkilométer orosz területet vontak ellenőrzésük alá az ukránok