Oroszország heves harcokat vív az Ukrán Fegyveres Erőkkel, miután azok – a 2022. február 24-én kezdődő háború óta legnagyobb oroszországi akciójukat végrehajtva – behatoltak az oroszországi Kurszk térségébe – írja a Reuters nyomán az Index.



Légicsapásban megrongálódott ház az oroszországi Kurszki terület Szudzsa városában, 2024. augusztus 6-án (fotó: Reuters)

Szergej Sojgu, az orosz biztonsági tanács vezetője arról számolt be, hogy Ukrajna 2023-as sikertelen ellentámadását követően Oroszország további területhódító sikereket ért el. Elmondása szerint csak idén június 14-e óta 420 négyzetkilométernyi területet foglaltak el Ukrajnától.

Ukrajna azonban kedden visszavágott, és heves harcok kezdődtek a két fél között. A harcok a szerdára virradó éjszaka is folytatódtak, miközben az Ukrán Fegyveres Erők a Moszkvától 530 kilométerre délnyugatra fekvő Szudzsa határvárosától északnyugatra nyomultak előre – közölte az orosz védelmi minisztérium.

1/ Russian milbloggers are furious at the failure of Russia's Ministry of Defence to protect the Kursk region border from the current large-scale Ukrainian incursion. They call the situation there "hell on earth".pic.twitter.com/OyXMCwZqDN

— ChrisO_wiki (@ChrisO_wiki) August 7, 2024

A védelmi minisztérium közlése szerint folytatódnak az ukrán egységek elleni harcok „a Kurszki területnek az orosz–ukrán határral közvetlenül szomszédos területein”.




Légicsapások, rakétaerők, tüzérségi tűz és a kurszki irányban lévő csapatösszevonás államhatárt fedező egységeinek aktív akciói megakadályozták, hogy az ellenség mélyen az Orosz Föderáció területére nyomuljon előre – tájékoztatott a minisztérium.

Elmondásuk szerint a harcok folytatódnak, hozzátéve, hogy a térségben már 50 páncélozott járművet, köztük 7 harckocsit, 8 páncélozott személyszállítót, 3 gyalogsági harcjárművet és 31 páncélozott harcjárművet semmisítettek meg.

A lap felhívta a figyelmet, hogy Szudzsa az utolsó működő átrakodási pont az Ukrajnán keresztül Európába irányuló orosz gázexport számára. Mindössze 60 kilométerre északkeletre található a kurszki atomerőmű.

Ukrajna egyelőre nem kommentálta az eseményeket. Oroszország tartalékosokat küldött az orosz védelem megerősítésére.

A BBC szerint a támadást követően több ezer ember hagyta el az otthonát. Moszkva közlése szerint az ukrán támadásban huszonnégy ember, köztük hat gyerek sebesült meg.

Orosz katonai bloggerek heves harcokról számoltak be, többen úgy vélekednek, hogy Ukrajna új frontot nyitott. „A harcok hevesek lesznek” – mondta Jurij Podoljak, egy befolyásos ukrán származású oroszbarát katonai blogger. „Biztos, hogy nem lesz gyors vége” – tette hozzá.

Még ha az ellenségnek nem is sikerül áttörnie (és erre egyelőre senki nem ad garanciát), tüzérségi támadások és dróntámadások lesznek. És nagy számban – hangsúlyozta a blogger.

Alekszej Szmirnov, a Kurszki terület megbízott kormányzója elmondta, hogy az éjszaka folyamán Ukrajna rakéta- és dróntámadásokat hajtott végre. A régió vezetője felszólította a civileket, hogy húzódjanak el az ablakoktól, és vonuljanak fedezékbe. Szmirnov azt is elmondta, hogy több ezer embert evakuáltak a régió támadások által érintett területeiről, és Moszkvából és Szentpétervárról is úton vannak, hogy segítséget nyújtsanak.

A régió határ menti területein kialakult helyzet miatt az egészségügyi intézmények feltöltik a donorvérkészleteket – mondta Szmirnov, hozzátéve, hogy Kurszkban mobil véradó pontot állítanak fel.

Szmirnov elmondta, hogy egy ukrán támadó drón eltalált egy mentőautót, megölve a sofőrt és egy mentőápolót, valamint megsebesítve egy orvost. Egy magas rangú ortodox pap szerint az ukrán tüzérségi támadások következtében kigyulladt egy székesegyház, illetve több másik épület is a Szudzsa külterületén található kolostorban. Elmondása szerint senki sem sérült meg a támadásban.

A magukat önkéntes félkatonai erőkként leíró, Ukrajna oldalán harcoló erők idén már behatoltak a Belgorodi és Kurszki terület egyes részeibe, ami az orosz csapatok jelentős erőfeszítéseit váltotta ki, hogy pufferzónát alakítsanak ki Ukrajna északkeleti részén.

Frissítés: Putyin védelmi tanácskozást hívott össze

Bár az orosz védelmi tárca keddi tájékoztatása még arról szólt, hogy semlegesítették azt az egyes források szerint háromszáz katonából és számos harcjárműből álló ukrán egységet, amely a kora reggeli órákban behatolt az oroszországi Kurszk térségébe, a szerdai tájékoztatás szerint továbbra is harcok dúlnak az Ukrajnával határos régióban, írja a Guardian nyomán a Telex.

Az orosz katonai bloggerektől és más forrásokból származó információk alapján nehéz pontos képet kapni a jelenlegi történésekről, de Vlagyimir Putyin védelmi és rendészeti tisztviselőket hívott össze a helyzet megvitatására.

Egyes jelentések szerint az ukrán erők a határtól 15 kilométerre, északra nyomultak előre egy autópálya mentén, miközben orosz hivatalos források szerint légi- és rakétacsapásokkal, valamit tüzérségi tűzzel próbálták feltartóztatni őket, és ezzel 260 katonát megöltek, illetve 50 páncélozott járművet kilőttek. Alekszej Szmirnov, Kurszk megye megbízott kormányzója szerint 300 civilt helyeztek el ideiglenes szálláson az elmúlt éjszaka folyamán.




Eközben ukrán oldalról egyelőre nem érkezett hivatalos információ támadás állásával kapcsolatban, ami arra utalhat, hogy a kijevi vezetés nem szeretne túl sok részletet megosztani a szándékairól sem. A váratlan katonai akcióval Ukrajna valószínűleg arra tesz kísérletet, hogy a korábbi orosz mintát követve elhúzzon bizonyos katonai erőket a donbaszi frontról, ugyanakkor a két és fél éve megtámadott ország kritikusai szerint ezek az akciók nem szolgálnak hosszútávú katonai célt.

A két napja orosz területen zajló harcok kiterjedtek Sudza városára és környékére is. Egy helyi orosz Telegram-csatornán közzétett rövid videón lebombázott lakóházak láthatók, amelyek a videóban megfogalmazott állítás szerint a mostani helyzetet mutatják be. Ez a város azért fontos, mert egy olyan gázvezeték húzódik a közelében, amelyen keresztül Ausztria és Magyarország is ellátást kap az energiahordozóból egy 2024 végén lejáró Ukrajnával kötött tranzitszerződés értelmében.

Olyan feltételezések is napvilágot láttak, amelyek szerint az ukrán behatolás célpontja a kurszki atomerőmű lehet, ám a létesítmény 56 kilométerre van az orosz-ukrán határtól, amelynek eléréséhez nem elegendő a jelenleg Oroszországban tartózkodó ukrán haderő nagysága.

További frissítések: az oroszok saját területükön vetették be élesben a rettegett Iszkander rakétát

A felvételek tanúsága szerint Moszkvának a legmodernebb fegyvereit is be kellett vetnie a támadás visszaveréséhez.

A felvétel szerint egy ukrán vagy ukrán-barát konvoj haladt az oroszországi Kurszk régióban, mintegy 9-10 páncélozott jármű haladt egy úton. Az oroszok azonban a Tornádó-Sz rendszerrel, az ukrajnai háború egyik sztárfegyverével az Iszkander hiperszonikus rakétával, valamint a szintén nagy hírnevet szerzett Lancet drónokkal.

A meg nem erősített információk szerint az összes járművet sikerült megsemmisíteni vagy legalábbis megrongálni azokat.

Seems that Russians, using a Tornado-S first(Video 1) and then a Iskander-M(Video 2) managed to damage/destroy at least 9-10 Vehicles(check the thread), which were abandoned due to Lancet hits in Kursk Oblast. pic.twitter.com/RN5O3aP8xm

— WarVehicleTracker🇵🇱 (@WarVehicle) August 6, 2024

Állítólag még a Fehér Ház sem érti

A Fehér Ház kommentárt kért Ukrajnától, hogy megértse, miért támadták meg Oroszország Kurszk régióját, de egyelőre nem tudnak reflektálni a jelenleg zajló offenzívára – jelentette ki John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója.

Kirby annyit hozzáfűzött: a Biden-kormány állásfoglalása Oroszország területeinek támadásával kapcsolatosan változatlan. Ez azt jelenti, hogy nem támogatják ezeket a katonai akciókat, csak akkor engedélyezik amerikai fegyverek használatát az orosz határ túloldala ellen, ha Ukrajnát veszélyeztető támadást akarnak elhárítani.

– Ukrajna el fogja mondani a saját történetét a támadó műveleteiről, ez a helyes út. Arra kérném önöket tehát, hogy addig is, kérdezzék meg az Ukrán Fegyveres Erőket arról, hogy most éppen mit csinálnak – mondta Kirby.

Friss térképek érkeztek: töretlen az ukrán offenzíva, sorra esnek el a települések

Délutánra több orosz milblogger is arról számolt be, hogy az ukrán csapatok néhol már 15 kilométeres előrehaladást is elértek a frontvonalakon, miközben legalább 10 kisebb falut elfoglaltak Oroszország kurszki régiójában.

A Rybar délutáni frissítése szerint az ukrán támadás két irányban bontakozott ki: a visszafogottabb, Szudzsa irányába vezető P200-as főút menti támadás egyelőre korlátozottabb eredményeket hozott. 13 órakor így állt az offenzíva:

❗️🇷🇺🇺🇦 Situation in Kursk region

Throughout the night and morning, Ukrainian forces made attempts to expand the part of Kursk region under their control. Judging by the latest information, since the beginning of the offensive the AFU units have occupied several settlements in… pic.twitter.com/MUL0fNMqNW

— Rybar Force (@rybar_force) August 7, 2024

Később keltezett orosz beszámolók szerint a másik, északi irányban indított támadás eredményeként mintegy 11 település került ukrán ellenőrzés alá: Nikolaevo-Darino, Darino, Szverdilikovo, Lebedevka, Obuhovka, Pokrovszkij, Tolsztij Lug, Liubimovka, Zelenij Sljah, Novoivanovka és Alekszandrija.

Ezek a térképek már jelentős ukrán előrenyomulást feltételeznek:

Russian channels published a map of alleged advance of Ukrainian forces into Kursk Oblast of Russia so far.

According to it, the Ukrainians were able to move 10km deep into Russian territory and capture a stretch of the R200 road, leading to the town of Sudzha. pic.twitter.com/VSSuU3Hu9v

— Status-6 (Military & Conflict News) (@Archer83Able) August 7, 2024

A betörés mélysége a „Dva Majora” csatorna szerint egyes helyeken elérheti a 15 kilométert is, ugyanakkor az ukrán felderítő alakulatok jelenlétéről már 25 kilométerre a határtól is beszámolták. Az ő feladatuk valószínűleg az, hogy megzavarják a térségbe összpontosított orosz erőket.

Kisebb helyi csatornák arról számoltak be, hogy az ukrán erők elérték Szudzsa (az első jelentősebb orosz város) külső területeit is. Ezt egyelőre sem a nagyobb csatornák, sem felvételek nem erősítették meg.

Egyes orosz beszámolók szerint Ukrajna jelentős mennyiségű légvédelmi eszközt csoportosított át a támadás fedezésére, amely jelentősen akadályozza az orosz légierőt a csapásmérésben.

A Rybar arról ír, hogy Ukrajnának továbbra is vannak be nem vetett tartalékai a térségben.

Az oroszok már a kurszki atomerőmű védelmére készülnek

Rendkívüli állapotot vezettek be Oroszország Kurszk régiójában, tekintettel a kialakult katonai helyzetre. Közben Moszkva a Nemzeti Gárda egységeivel erősítette meg a kurszki atomerőmű védelmét.

A Kurszk régióban továbbra is nehéz műveleti helyzet áll fenn a határ menti területeken A térség területére belépő ellenséges erők következményeinek felszámolása érdekében úgy döntöttem, hogy augusztus 7-től rendkívüli helyzetet vezetek be a kurszki régióban – írta Alekszej Szmirnov kormányzó Telegram-csatornáján. Hozzátette, a helyzet javulásáig éjjel-nappal együttműködik a hadműveleti parancsnoksággal.

A Ria Novosztyi beszámolója szerint a Kreml elrendelte, hogy a Nemzeti Gárda egységeivel erősítsék meg a kurszki atomerőmű védelmét. Ez egyrészt azért is meglepő, mert a régió központja mintegy 90 kilométerre található a határtól.

Nem sokkal korábban mind a Rybar, mind a Dva Majora háborús Telegram-csatorna felvetette annak lehetőségét, hogy az ukrán csapatok a jelenlegi tempójuk mellett képesek elérni az atomerőművet (délelőtt a támadók alacsony, maximum 12 ezer főre tehető létszáma miatt irreálisnak titulálták a forgatókönyvet).

A Rybar tájékoztatása szerint az oroszok már több helyen is arra készülnek, hogy a határtól távol kell megállítaniuk az ukrán támadást. Az orosz csatorna azt is megjegyezte, az ukrán támadás ugyanarra a villámgyors előretörésre épül, mint a 2022-es harkivi ellentámadás, írja a Portfólió.