Kamala Harris amerikai alelnök, aki várhatóan a demokraták jelöltje lesz a novemberi elnökválasztáson, „őszinte és konstruktív” megbeszélést folytatott Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel – írja a BBC.

Tomorrow's @Independent cartoon... #Biden #KamalaHarris #Netanyahu #OvalOffice #IsraelPalestine #Genocide #USPresidentialElection2024 pic.twitter.com/9cEu8BqMRF

— Dave Brown (@DaveBrownToons) July 25, 2024

Harris állítólag Bidennél keményebb hangot ütött meg: elmondta, hogy világossá tette „komoly aggodalmát” a gázai áldozatok miatt, és közölte Netanjahuval, hogy nem mindegy, hogyan védekezik Izrael.

After Netanyahu's meeting with Joe Biden, it was US Vice President Kamala Harris's turn to meet with the Israeli Prime Minister

Following the meeting, Harris declared, on the one hand, support for Israel:

“I assured Prime Minister Netanyahu of my full support for the State of… pic.twitter.com/67Ix7JKObb

— S p r i n t e r (@SprinterFamily) July 26, 2024

Itt az ideje, hogy ez a háború véget érjen – mondta a Fehér Házban folytatott személyes megbeszélésük után. Majd Harris hangsúlyozta a kétállami megoldás kialakításának szükségességét, miközben felszólította az amerikaiakat, hogy legyenek tisztában a konfliktus „árnyaltságával”.

Netanjahu izraeli miniszterelnök fehér házi találkozói egy nappal azután következtek, hogy a kongresszusban szenvedélyes beszédet mondott, amelyben „teljes győzelmet” ígért a Hamász ellen – közben több ezer palesztinbarát tüntető demonstrált az izraeli parlament előtt. A kormányfőre mind hazájában, mind külföldön nyomás nehezedik, hogy vessen véget a kilencedik hónapja tartó izraeli–gázai háborúnak.

Today, I had a frank and constructive meeting with Prime Minister Netanyahu about a wide range of issues, including my commitment to Israel’s security, the importance of addressing the humanitarian crisis in Gaza, and the urgent need to get the ceasefire and hostage deal done. pic.twitter.com/tgiSTPQJdL

— Vice President Kamala Harris (@VP) July 26, 2024

Nem minden demokrata örült Netanjahunak

A kongresszus néhány demokrata tagja nem vett részt Netanjahu beszédén a háború elleni tiltakozásként, ugyanis az Izrael és a Hamász közötti konfliktus egyre inkább megosztóvá vált a demokraták között.

Bernie Sanders vermonti szenátor, a demokratákat támogató független képviselő azt közölte, hogy kihagyja a beszédet, tiltakozásul a Netanjahu kormánya által a Gázai övezetben folytatott „totális háború” ellen. „Netanjahut nem kellene üdvözölni az Egyesült Államok kongresszusában” – vélte Sanders egy nyilatkozatban. „Éppen ellenkezőleg, a Gázában és Ciszjordániában folytatott politikáját és a kétállami megoldás támogatásának elutasítását határozottan el kell ítélni.”

Rashida Tlaib demokrata képviselő, az egyetlen palesztin–amerikai kongresszusi képviselőnő a beszéd alatt egy táblát tartott a magasba, amelynek egyik oldalán ez állt: „háborús bűnös”, a másik oldalon pedig az: „bűnös népirtásban”.

(Index nyomán)