Az észak-karolinai Rocky Mount városában praktizáló amerikai orvos, dr. Mark Perlmutter április végén a Gázai övezetbe érkezett, ahol önkéntesként kívánta segíteni a súlyos körülmények között tevékenykedő palesztin egészségügyi dolgozók munkáját. Visszaérkezését követően a CBS televízió munkatársának nyilatkozva elmondta: leírhatatlan, amit az övezetben tapasztalt. Sok helyen járt a világban, gyógyította természeti katasztrófák áldozatait, megfordult más háborús övezetekben is, de sehol nem szembesült annyi borzalommal, mint a Gázai övezetben.




Az ortopéd és kézsebész szakorvos megrendülten beszélt arról is, hogy egész életében nem látott olyan sok súlyosan sebesült, végtagját vesztett gyermeket, mint a palesztin területen végzett munkájának néhány hete alatt. "30 év során 40 helyen végeztem önkéntes munkát, ott voltam az ikertornyok katasztrófájánál, földrengések helyszínein, de összességében nem tapasztaltam soha olyan mértékű szörnyűséget és vérontást civilek körében, mint a Gázában eltöltött első hetem idején" – jelentette ki az amerikai orvos. Szavait nem tartotta szükségesnek idézni sem a liberális, sem pedig a "konzervatív" magyarországi média. (Természetesen a nagyon objektív nyugati "meanstream" hírközlés sem verte nagydobra.)

Annál is kevésbé, mivel dr. Mark Perlmutter nem hallgatta el azt sem, hogy az izraeli hadsereg szándékosan lövöldöz gyerekekre. Mint mondta, bizonyítékai vannak a kiskorúak ellen elkövetett háborús bűncselekményekről. Látott olyan gyerekeket, akiket egészen bizonyosan orvlövészek, célzott lövésekkel gyilkoltak meg. A halálos mellkasi sérülések ugyanis egyértelműen arról tanúskodtak, hogy nem véletlen találat érte őket – fejtegette az amerikai orvos.




Március végén, az Euro-Mediterranean Human Rights Monitor elnevezésű emberjogi szervezet közölte: alaposan megerősített, hiteles információkkal rendelkezik 13 gyermeknek az Al-Shifa Kórház területén, illetve annak közelében történt kivégzéséről. Ami – mondanom sem kell – egyértelműen háborús bűncselekménynek minősülő gaztett. Vajon mi közük lehetett a meggyilkolt gyermekeknek "Izrael önvédelmi jogához", illetve a "palesztin terror fölszámolásához"?

A CBS televíziós csatorna (mely, becsületére legyen mondva, beszámolt a gyermekek kivégzésről, valamint a Gázai övezetet megjárt amerikai orvossal is interjút készített), érdeklődött az izraeli hadseregnél is, azonban az IDF egyetlen illetékese sem volt hajlandó interjút adni. A "világ legerkölcsösebb" katonaságának szóvivője egy e-mail üzenetben reagált, melyben leszögezte: "az IDF soha a múltban nem lőtt szándékosan gyerekekre, és a jövőben sem cselekszik ilyesmit", azonban, mint írta, "a harci cselekmények közelében tartózkodni nagy kockázattal jár".




Dr. Mark Perlmutter az interjú során szóba hozta azokat a súlyos mentális sérüléseket, melyeket a szüleiket, testvéreiket elveszített gázai gyermekeknek el kell szenvedniük. “Miképpen lehet ezt elviselni? Én sem vagyok rá képes… Árva lettél, végignézted, amint a családod megsemmisül, a szemed láttára válik semmivé… hogyan lehet feldolgozni, valaha is feldolgozni mindezt?" – tette fel a kérdést a megrendült amerikai doktor. A riportban elhangzott továbbá, hogy a megszámlálhatatlanul sok árván maradt palesztin gyermekre vonatkozóan immár egy új angol szakkifejezés is született: orvosi dokumentumokban a WCNSF (Wounded Child No Surviving Family) rövidítéssel nevezik meg őket."

📰 Dr. Perlmutter on CBS News, same physician in the Politico article below.

👉 war on children, many gunshot wounds in toddlers and many shot twice.pic.twitter.com/QAIa39sE1X https://t.co/u9hr9C0PF2

— Dr. KHAL (@Hal9000_T1) July 22, 2024

A Gázai Egészségügyi Minisztérium legfrissebb adatai szerint a tavaly október 7-én kirobbant ellenségeskedések, majd a pusztító izraeli válaszcsapás következtében 39 090 palesztin vesztette életét (akik közül 16 ezer gyermek), a sebesültek száma pedig 90 147. Ezen kívül további 11 ezer személy hollétéről nincsenek pontos információk, azonban feltehetően a szétbombázott épületek romjai temették őket maguk alá. A palesztin halálos áldozatok többsége nő, illetve gyermek. Az övezetben – kiváltképp a terület északi részén - súlyos éhínség uralkodik, melynek nyomán immár számos haláleset történt. Egészségügyi szervezetek pusztító járványok kitörésére figyelmeztetnek. A nyolc és fél hónapja zajló öldöklés közel kétmillió embert kényszerített lakhelyének elhagyására. Többségük az övezet déli részén található Rafah városában keresett menedéket. (Ahol azonban szintén nem érezhetik magukat biztonságban.) Hasonló tömeges exodusra a palesztinok Izraelből történő 1948-as elűzése (Nakba, azaz katasztrófa) óta nem került sor.

Gergely Bence - Palestine Chronicle nyomán