A washingtoni NATO-csúcson a tagállamok közös nyilatkozattervezete a Kínai Népköztársaságot az ukrajnai orosz háborús erőfeszítések „döntő tényezőjének” nevezte, kijelentve, hogy Peking szisztematikus kihívásokat jelent az euroatlanti biztonságra nézve. Kína kemény hangú nyilatkozattal válaszolt a NATO szavaira.

Az Európai Unióhoz delegált kínai küldöttség szóvivője „háborús retorikával” vádolta meg a nyilatkozattervezet megfogalmazóit, provokációval és hazugságokkal vádolva őket – írja a Reuters nyomán a Portfólió.

– Ahogy jól ismert, Kína nem létrehozója az ukrajnai válságnak – áll a szóvivő nyilatkozatában.

– A washingtoni NATO-csúcstalálkozó nyilatkozata tele van hidegháborús mentalitással és harcias retorikával, a Kínával kapcsolatos tartalom pedig tele van provokációkkal, hazugságokkal, uszítással és rágalmakkal – áll a kínai reakcióban.

A szóvivő megjegyezte, Kína alapvető pozíciója Ukrajna kapcsán a béketárgyalások és a politikai rendezés előmozdítása, amelyet szerinte a nemzetközi közösség széles körben elismer és méltányol.

Kína korábban egy 12 pontos béketervet tett le az asztalra az ukrajnai háború kapcsán, amely inkább jól hangzó általánosságok gyűjteménye, semmint egy konkrét békemenetrend végrehajtására alkalmas tervezet. Peking bár konkrétan fegyverekkel nem támogatja Oroszországot, de számos olyan eszközt szállít északi szomszédjába, amelyek katonai célú felhasználásra is alkalmasak. Emellett Kína az orosz kőolaj és földgáz egyik fontos vevője.

A washingtoni NATO-csúcstalálkozón részt vett Japán, Dél-Korea, Ausztrália és Új-Zéland, amelyek szorosabbra akarják vonni kapcsolataikat az euroatlanti katonai szövetséggel a Kína jelentette fenyegetettség hátterében.

Kína ezzel kapcsolatban sem késett a válasszal: határozottan ellenezzük, hogy a NATO túllépje a regionális védelmi szövetségként való jellemzését, és a konfrontáció és a rivalizálás szítása érdekében behatoljon az ázsiai-csendes-óceáni térségbe, és megzavarja a térség jólétét és stabilitását – mondta ezúttal a kínai külügyminisztérium szóvivője.