Verekedés tört ki mentősök és mozgósítást végző katonák között a dél-ukrajnai Odesszában a területi hadkiegészítő központnál - számolt be kedden a Dumszka odesszai hírportál.

Helyi újságírók arról adtak hírt, hogy egy mentőautó hívásra érkezett ki a hadkiegészítő központba. Az ott szolgáló katonák viszont bezárták a mentősöket, és azonnal mozgósítani akarták őket a hadseregbe. A Dumszka tudósítója szerint később több mentő érkezett szirénázva a helyszínre. A kiérkező mentősök tiltakozóakcióba kezdtek, ami közben többször összeverekedtek a hadkiegészítő központ katonáival. Az összetűzésről felvétel is kikerült a YouTube videómegosztó portálra. Nem sokkal ezután kiengedték a központból a bezárt mentősöket.

Fighting back😠
Odessa | Cannon fodder hunters decided to detain and "enlist" paramedics who were dispatched to the enlistment office when one of the newly kidnapped off-the-street "volunteers" became ill. Paramedics called for backup 😉 pic.twitter.com/PeYaVC6NUY

— robert king (@rugrat59) June 11, 2024

Mobilization of Zelensky - to the last Ukrainian.

🇺🇦 In Odessa, there is a mass fight between ambulance crews and police officers who are grabbing people to send them to war.

The video clearly shows what the fight was about and who provoked the fight and hit him from behind,… pic.twitter.com/zJkYdubika

— DiplomaticEcoStrategist🍁 (@UlefossImir) June 12, 2024

Az odesszai hadkiegészítő központ közleményt adott ki a Facebook-oldalán, amelyben közölte: az előzetes vizsgálatuk szerint a rendőrökkel együtt járöröző katonák egy férfit igazoltattak az utcán, aki nem volt hajlandó átadni az iratait, ezért bekísérték a hadkiegészítő központba katonai adatai felvételéhez. Egy órával később orvosi ruhás emberek érkeztek, akik a férfit azonnal kórházba akarták szállítani olyan diagnózisra hivatkozva, amely nem szerepelt egészségügyi kartonján. A kiérkezők sem voltak hajlandók igazolni magukat, így felmerült a katonákban a gyanú, hogy a férfinak próbálnak segíteni a mozgósítás elkerülésében, ezért őket is őrizetbe vették. Miután az őrizetbe vettek a segélyszámon riasztották a mentőket, elterjedt Telegram-csatornákon, hogy erőszakkal tartanak fogva mentősöket a hadkiegészítő központban. A mentőegységek mellett ismeretlen civilek is a helyszínre érkeztek, és verekedést provokáltak, amiben egy katona és több mentős megsérült - írta a hadkiegészítő központ. Az Odessza megyei rendőrség a honlapján közölte, hogy vizsgálják az incidens körülményeit.

(MTI)