Ugrás a cikkhez
Reklám

Szeptember 25-én megtartották a harkivi "pride"-ot, de a hagyományostól eltérő módon. Harkiv Ukrajna második legnépesebb települése, közvetlenül az orosz határ melett található, és a háború egyik fontos színtere. Az utóbbi napokban az ukránoknak sikerült az orosz offenzívát visszaszorítani a régióban, így egyes lakosok némileg fellélegezhettek.

Biztonsági okoból azonban nem a felszínen tartották meg a rendezvényt, hanem a metróban. A szervezők szerint a cél nem az ünneplés, hanem az egyenlő jogok követelése és az erre való figyelemhívás. A régióban élő "LMBTQ emberek" a háború miatt olyan problémákkal is szembesülnek, amelyekkel korábban sosem. Például nincs joguk eltemetni a "partnerüket" (mivel nem ismeri el Ukrajna őket házastársakként), nem gondoskodhatnak a seregbe bevonult, sérült vagy elhunyt szerettük gyermekeiről.

“Ha a queer ukránok meghalhatnak az országért, akkor egyenlő jogaik is lehetnek ebben az országban” – mondta Ruszlana Hnatcsenko, a Sphere nevű leszbikus szervezet tagja a Humen beszámolója szerint.

A szervezők szerint a harkovi régióban régóta gondot jelent a "homofób orosz propaganda", ezért ők "a pride-dal harcolni szeretnének az egyenlőtlenség és a sztereotípiák ellen".

Idén a körülmények miatt mindössze 30 aktivista vett részt az eseményen, míg tavaly 3000-en vonultak. A résztvevők ukrán zászlókkal és szivárványzászlókkal vonultak állomásról állomásra a metróban, és hagyományos motívumokkal hímzett ukrán inget viseltek.

A felvonulás békésen lezajlott, egy incidens azonban történt: a felszínen megtámadtak egy résztvevőt, aki hímzett ingben az ukrán zászlót fényképezte.

A szervezők a háborús helyzet miatt nem akarták a hatóságok erőforrásait elterelni a fontosabb dolgokról, így nem hirdették meg nyilvánosan a felvonulást. A hatóságokkal azonban együttműködtek, így mintegy 50 rendőr vigyázott a metróban a felvonulókra.

The first MetroPride in Ukraine took place 🏳️‍🌈

Today, September 25, the LGBTQI+ community with allies, dressed in embroidery, rode the Kharkiv metro. We showed that we are LGBTQI+ Ukrainian women and men. We take an active part in the struggle for Ukraine. pic.twitter.com/T0bbYQ2TFV

— KharkivPride / Sphere NGO (@KharkivPride) September 25, 2022




Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából