Ugrás a cikkhez
Reklám

A brit gyógyszerészeti felügyelet (PMCPA) megállapította, hogy a Pfizer öt alkalommal sértette meg a 2019-es szabályozási kódexet. A vállalat azzal ment túl messzire, hogy egy nem engedélyezett gyógyszert népszerűsített, és félrevezető állításokat tett közzé a Covid-19 vakcinájáról a közösségi médiában. A hatóság szerint a lépés aláásta a gyógyszeriparba vetett bizalmat - jelentette az ír Gript.



Orbán is derekasan kivette a részét a félretájékoztatásból

Bírálta a Pfizer gyógyszergyártó vállalatot az Egyesült Királyság gyógyszerészeti felügyelete egy 2023 februárjában benyújtott panaszt követő vizsgálat eredményeként. Az észrevétel a Pfizer több vezető munkatársának közösségi médiában közzétett bejegyzésére vonatkozott, amelyeket Dr. Berkerly Phillps, a Pfizer UK orvosi igazgatója is megosztott az X platformon.

A bejegyzés azt állította, hogy a cég Covid-19 elleni vakcinája 95 százalékban hatékony a betegség megelőzésében, és 94 százalékos eredményt produkál a 65 év felettiek körében.

A PMCPA vizsgálata során arra jutott, hogy a Pfizer öt alkalommal sértette meg a 2019-es szabályozási kódexet. Külön kiemelték, hogy a félrevezető információk terjesztésével csökkentették az iparágba vetett bizalmat. A vizsgálati eredmények szerint a Pfizer nem engedélyezett gyógyszert népszerűsített, félrevezető állításokat tett, valamint nem közölte megfelelően a lehetséges mellékhatásokra vonatkozó bizonyítékokat.

A gyógyszeripari vállalat szóvivője kifejezte sajnálkozását az események miatt, és elismerte a brit gyógyszerészeti felügyelet által elmondott problémákat. Hangsúlyozta, hogy a Pfizernek részletes irányelvei vannak az alkalmazottak közösségi médiabeli magatartásáról.

Nem ez volt az első eset, amikor a Pfizer figyelmeztetést kapott tevékenységével kapcsolatban. Korábban Albert Bourla vezérigazgatót is figyelmeztette ugyanez a szabályozó testület félrevezető nyilatkozatai miatt.

A vállalat globális szinten több perrel is szembe kell hogy nézzen. Texas államban Ken Paxton államfőügyész indított pert ellenük jogellenes tevékenység és félrevezető állítások miatt. Németországban pedig egy per indult a BioNTech ellen, amely az mRNS-alapú Covid-19 vakcinák mellékhatásaival kapcsolatos aggályokra összpontosít, írja a Portfólió.

Korábban írtuk: Az EU biztosa nem vette észre, milyen rosszul öregedett e kijelentés: "az oltások pajzsot jelentenek a Covid ellen"





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából