A jelen téli időszakban újra felerősödött a Covid-járvány szerte Európában. Az EU egészségügyi biztosa, Stella Kyriakides ezért sürgeti az újabb oltásokat a vírus ellen.

A brüsszeli biztos szerint a Covid és más vírusok újra és újra járványhullámokat okoznak a kontinensen.

„Az oltások továbbra is pajzsot jelentenek a Covid ellen, különösen a társadalom legsérülékenyebb tagjai számára. (Lásd: Orbán: a vakcina olyan, mint a golyóálló mellény, a vírus lepattan róla) Ezért is sürgettem a tagállamok egészségügyi minisztereit a Covid és az influenza elleni oltásokra” – jelentette ki a biztos.



Ez volt Orbánék 2021. május 7-i "lepattanós" Facebook-bejegyzése

A görög politikus szerint folyamatosan ébernek és felkészültnek kell lenni.

„Megfelelő tesztelésekre és közlésekre van szükség, és a Coviddal kapcsolatos adatok megosztására. Ez az egyetlen módja annak, hogy hatékonyan tudjuk követni a vírus terjedését, ezzel is biztonságban tartva egymást.”

Az Euractiv arról ír: több európai város újra bevezetett Coviddal kapcsolatos korlátozásokat, például a kötelező maszkviselést. A lap szerint viszont egyesek amiatt aggódnak, hogy a Covid-korlátozásokat épp az EP-választás előtt tudnák kihasználni a "szélsőjobboldali" pártok.

Frissítés: már négy vakcina után is kérhetjük az újabbat - agitál a Népszava

Már azok is foglalhatnak online időpontot az új Covid-oltásra, akik korábban már négy vakcinát kaptak, írja a Népszava.

Mindez annak köszönhető, hogy a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerügyi Központ (NNGYK) a szezonális oltások közé sorolta a koronavírus elleni vakcinákat.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság arra kérte az oltópontokat működtető intézményeket, hogy nyissanak új időpontokat a saját foglalórendszerükben. A Népszava úgy tudja, az oltópontokon az új omikron variánsok elleni vakcinák is elérhetők.

Az elmúlt időszakban többen súlyos, Covid okozta tünetekkel kerültek kórházba. Az NNGYK utolsó (51. heti) járványügyi jelentése szerint az elemzett légúti minták tüneteiért 40 százalékban a Covid volt a felelős. 24 kórház adatai alapján a fertőzöttek közül 243-an szorultak kórházi kezelésre, közülük 31 beteg intenzív ellátásra. A Covid-fertőzéssel kórházba kerülők mintegy kétharmada volt 60 éves vagy annál idősebb.

A járványügyi hivatal is fokozottan ajánlja az idősek, valamint életkortól függetlenül a krónikus betegséggel élőknek, így a cukorbetegeknek, a súlyosan elhízottaknak és az immunológiai betegeknek, valamint a veszélyeztetett csoportba tartozók családtagjainak az újraoltást.

(24 - Mandiner nyomán)

"Lepattan a vírus": Ágynak estek Karikóék a Nobel-díj-átadó után