Ugrás a cikkhez
Reklám

Az oltások biztonságosságát megfigyelő két amerikai rendszer előzetes adatai azt jelzik, hogy a vártnál magasabb a szívizomgyulladásos esetek száma a fiatal férfiak körében az mRNS-oltások második adagjának beadása után - jelentette be csütörtökön az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC).

A myocarditis vagy pericarditis esetekről a bejelentések több mint fele az után érkezett az oltások mellékhatásait jelentő rendszerhez, hogy a betegek vagy Pfizer/BioNTech- vagy Moderna-oltást kaptak a 12-24 éves korosztályban - közölte a CDC, hozzátéve, hogy ezek a korcsoportok a beadott oltások kevesebb mint 9 százalékát kapták.




"Nyilvánvalóan van itt egy egyensúlytalanság" - írta Tom Shimabukuro, a CDC Oltásbiztonsági Irodájának igazgatóhelyettese abban a jelentésben, amelyet az élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) csütörtökön ülésező tanácsadótestületének küldtek.

Shimabukuro közölte, hogy az oltásbiztonságossági adatbázis - egy másik megfigyelő rendszer - a szívizomgyulladás megnövekedett előfordulását mutatta a 16-39 évesek körében a második adag oltás után szemben az első oltás felvétele után megfigyelt aránnyal.

A kevés adat azt mutatja, hogy a betegek többsége - mintegy 81 százalék - teljesen felépült a tüneteiből - tette hozzá.

A Pfizer és a Moderna egyelőre nem kommentálta a jelentést.

Az izraeli egészségügyi tárca a közelmúltban közölte, hogy összefüggést talált az oltás és kicsiny számú myocarditis eset között főként fiatal férfiak körében, akiket a Pfizer koronavírus elleni vakcinájával oltottak be.

A CDC közölte, hogy tanácsadó testülete az oltási gyakorlatról jövő héten fogja értékelni a bizonyítékokat és megállapítani a szívizomgyulladás kockázatát a Covid-19 elleni mRNS-oltások után.

A szívizomgyulladás (myocarditis) kialakulását vírusfertőzés, baktériumok, toxinok okozhatják, tünetei a szúró mellkasi fájdalom, légzési nehézség, szívritmuszavar. Mivel a szív nem megfelelően működik, akár maradandó szívkárosodásokat, szívinfarktust vagy stroke-ot is okozhat.

EMA: nem mindenkinek ajánlható az AstraZeneca-vakcina

Az Európai Gyógyszerügynökség pénteken bejelentette, hogy az brit-svéd AstraZeneca gyógyszervállalat koronavírus-elleni oltóanyag mellékhatásként kapilláris szivárgási szindrómát okozhat, ezért nem javasolja használatát azok számára, akiknél a jelenség már korábban is fellépett.

A hágai székhelyű testület illetékes kockázatértékelő bizottsága (PRAC) hat olyan esetet vizsgált ki részletességgel, amelyeknél a cég Vaxzevria nevű oltóanyaga váltotta ki ezt az igen ritka tünetet, amely során a hajszálerekből folyadék szivárgott a testszövetekbe. A szindróma főként a karok és a lábak megduzzadását, alacsony vérnyomást, a vér alacsony albuminszintjét és besűrűsödését eredményezi. Az esetek többsége nőknél fordult elő, az oltást követő 4 napon belül. Az érintettek közül háromnak jelent meg előzőlegesen a kórtörténetében a tünet.

A PRAC úgy döntött, hogy a kapilláris szivárgás szindrómát a vakcina új mellékhatásaként fel kell venni a termékismertetőbe, és nyomatékosan felhívni az egészségügyi szakemberek és a betegek figyelmét erre a kockázatra.

Az EMA közölte azt is, hogy vizsgálja a szívizom- és a szívhártyagyulladás esetleges összefüggését az AstraZeneca oltóanyaggal kapcsolatban.

"További elemzésekre van szükség annak megállapításához, hogy van-e ok-okozati összefüggés a vakcinával" - tájékoztatott az uniós ügynökség, hozzátéve hogy a jövő hónapban fejezi be az ilyen esetek felülvizsgálatát.

Az uniós gyógyszerfelügyelti szervezet statisztikái szerint ezidáig mintegy 78 millió adag Vaxzevriát használtak fel az Európai Unióban és az Egyesült Királyságban.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából