Ugrás a cikkhez
Reklám

Hollandiában országszerte zavargások törtek ki vasárnap a koronavírus-járvány terjedése ellen bevezetett kijárási tilalom miatt, több mint 200 embert vettek őrizetbe a hatóságok - írja a Dutchnews holland hírportál.

A beszámoló szerint a rendzavarás Amszterdamban és Eindhovenben kezdődött, ahol tüntető csoportok gyűltek össze annak ellenére, hogy minden fajta csoportos gyülekezést betiltottak a hatóságok. A rendőrség vízágyúkat, lovas rohamosztagot, rendőrkutyákat és könnygázt is bevetett a tiltakozók ellen. A holland televízió csatornák arról számoltak be, hogy Eindhovenben fiatalokból álló bandák tüzeket gyújtottak és üzleteket fosztottak ki.

Protests against #COVID-19 lockdown measures in the #Netherland turned into riots in several cities on Sunday. pic.twitter.com/CCKB43BpmR

— Shankar Bhantana (@bhantana2) January 25, 2021

 

Curfew started in #Netherland, riots and protests in the city of #Eindhoven. pic.twitter.com/AL5kjkKRf9

— BTFKNEWS (@btfknews) January 25, 2021

 

Yes, this is #Netherlands tonight... believe it or not!#Netherland#Holland#coronaprotest #Lockdown pic.twitter.com/0lwh33Fkfc

— Ⓜ️Dr. Galaxy 🇮🇶 (@Dr_Hashdawi) January 24, 2021

Más városokban is, este 9 óra körül - a kijárási tilalom kezdetekor - zavargók támadtak a rendőrökre, és kővel dobálták a kórházakat. Több fiatalt huliganizmus vádjával állítottak elő a hatóságok.

Szombaton, a kijárási tilalom első estéjén, a rendbontók egy csoportja felgyújtotta a közép-hollandiai Urk kisváros szabadtéri koronavírus-tesztközpontját, míg a dél-hollandiai Steinben is összetűzésbe torkollott egy százfős illegális rendezvény feloszlatása.

A footage from #Eindhoven protest.

A police horse run away after an accident #Netherlands #police pic.twitter.com/SPGGQhNQaJ

— BTFKNEWS (@btfknews) January 25, 2021

A holland kormány hosszas megfontolás után döntött arról a múlt héten, hogy bevezeti a kijárási tilalmat este fél 9 és reggel fél 5 között, hogy lassítsa a járvány terjedését.

Az országban továbbra is magas, közel ötezer körül van az új fertőzések napi átlaga. Vasárnapi adatok szerint naponta mintegy 80-an haltak bele a fertőzésbe az elmúlt héten, és 2343 fertőzöttet kezelnek kórházakban.

Izrael verik az ortodox zsidókat

Izraelben éjjel felgyújtottak egy autóbuszt a zárlat ellen tiltakozó ultraortodoxok a második napja tartó zavargásokban a Tel-Aviv melletti Bné Brak ultraortodox városban - jelentette a helyi média hétfőn.

ככה נראה אמצע הלילה בבני ברק. מאות עדיין ברחוב, המשטרה רק עכשיו הגיעה למקום וגם זה כנראה זמני. שתי תקיפות של נהגי אוטובוס לא הצליחו לגרום להם להגיע. משפחות עם ילדים יוצאות מהבתים בגלל החשש מהאש. המשטרה ויתרה על הצומת מתחילת המהומות. ככה נראית אנרכיה

צילום @YossiVizel pic.twitter.com/57ohdfhyKH

— Bar Peleg (@bar_peleg) January 25, 2021

 

#Israel | On Sunday evening, haredi rioters in #BneiBrak attacked a bus, smashing the windshield, lightly injuring the driver and then torching the bus. Buildings near the bus were evacuated due to concerns that the bus could explode. pic.twitter.com/8xw66SoZNv

— Atlantide (@Atlantide4world) January 25, 2021

A tiltakozók először kövekkel dobálták meg az autóbuszt, könnyebben megsebesítve az arab sofőrt, majd leszállítása után betörték a jármű ablakait, és felgyújtották a járművet. A tűz miatt megolvadtak a közeli villanyvezetékek, és evakuálni kellett a közeli házban élőket.

Ultra-Orthodox protesters clash with #Israeli police over #lockdown in #BneiBrak pic.twitter.com/0UmPae17Mp

— Global.TV (@GlobalTelevsion) January 25, 2021

 

Today in #BneiBrak #Israel. police officer, surrounded by hostile mob, had to shoot in the air #בניברק video credit: @bar_peleg #Jewish pic.twitter.com/VbPoy3wK6R

— Semyon Dovzhik (@se_dov) January 24, 2021

 

#Israel | Police raid #BneiBrak following attack on officers enforcing #lockdown. ➡️ https://t.co/ALtDzjaBJ4 pic.twitter.com/qzrkKjh3Xg

— Atlantide (@Atlantide4world) January 22, 2021

A rendőrség közleménye szerint négy embert tartóztattak le a busz felgyújtása, valamint a vészhelyzeti dolgozók munkája akadályozásának kísérlete és a lakosság veszélyeztetése miatt.

"Nagyot csalódtam a közlekedési minisztériumban. Nem szeretnék mindenkit büntetni, de csökkenteni kell a járatszámot, és nem szabad behajtani a városba, amíg nem rendeződik a helyzet" - nyilatkozta a közszolgálati rádióban a megtámadott buszt üzemeltető társaság munkavállalói szervezetének vezetője hétfő reggel.

Az ultraortodoxok Jeruzsálemben egy villamosmegállóban törtek-zúztak, és betörték egy szerelvény ablakait, valamint megrongálták a jegyvásárló automatákat. A zavargás résztvevői kövekkel dobálták a lakónegyedük, a Mea searim egyik kereszteződésében elhaladó autókat, szemetes kukákat gyújtogattak fel és elzárták az utakat.

מעצר בהפרת הסדר במאה שערים@VeredPelman pic.twitter.com/4e5wC2eccp

— כאן חדשות (@kann_news) January 24, 2021

A zavargások múlt csütörtökön kezdődtek, amikor a rendőrség megpróbált erővel érvényt szerezni több ultraortodox településeken és lakónegyedben a január eleje óta tartó országos karantén rendelkezéseinek, amelyek gyülekezési tilalma, és az iskolák bezárását írják elő.

Több szélsőségesen vallásos irányzat nem hajlandó bezárni oktatási intézményeit, noha éppen ezeken a helyeken a legmagasabb a koronavírussal fertőzöttek aránya Izraelben.

Közben a járványügyi vizsgálatok az eddigi leghosszabb fertőzési láncolatot derítették fel: egy három héttel ezelőtt Dubajból visszatérő izraeli turista 180 embernek adta át az Egyesült Arab Emírségekben elkapott koronavírust.

Vasárnap 61 524 embert oltottak be először és 123 940-et másodszor a Pfizer és a BioNTech által közösen fejlesztett oltóanyaggal. Az oltási kampány kezdete, december 20. óta 2 586 053-an - az ország lakosságának 29,01 százaléka - kapták meg az első, 1 099 286-an a második dózis vakcinát is.

(MTI nyomán)

Korábban írtuk: Hollandiai fiatalok egy tesztközpont felgyújtásával tiltakoztak a kijárási tilalom ellen





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából