Ugrás a cikkhez
Reklám

További tizenkétmillió ember koronavírus elleni beoltására elegendő oltóanyag beszerzéséről állapodott meg a japán kormány a Pfizer amerikai gyógyszergyártó céggel, miután tavaly már lekötött hatvanmillió embernek elegendő oltóanyagot - jelentette be pénteken a tokiói egészségügyi minisztérium.

A megállapodás értelmében vakcinákat egy éven belül szállítja le a Pfizer. A 126 milliós Japán lakosságának közel a felét lehet majd velük beoltani. A Pfizer és a német BioNTech közös fejlesztésű vakcinája az egyetlen, amely engedélyeztetési eljárás alatt van Japánban.

Szuga Josihide japán kormányfő szerdán a japán parlamentben fogadkozott, hogy a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy mihamarabb elkezdődjön az oltási kampány. Visszautasította azokat a bírálatokat, hogy a kabinet nem jól időzítette a koronavírus-járvány miatti vészhelyzet kihirdetését, mondván, ez szakértők véleményének figyelembe vételével történt.

A kormány január 7-én hirdetett járványügyi vészhelyzetet Tokióban és három szomszédos prefektúrában, majd hat nappal később további hét prefektúrára terjesztette ki a rendkívüli intézkedést. A legnagyobb ellenzéki tömörülés, Japán Alkotmányos Demokrata Párt azonban ezt megkésettnek tartja, és már december közepén szorgalmazta a vészhelyzet kihirdetését. Japánban a járvány első hulláma idején, tavasszal is vészhelyzet volt érvényben.

A japán egészségügyi rendszert is próbára teszi a járvány, a fővárosi hatóságok pedig több olyan közelmúltbeli esetről számoltak be, amikor otthonukban kezelt betegek haltak meg. A kormány azt tervezi, hogy büntetőjogi intézkedésekkel, akár egy évig terjedő börtönbüntetéssel vagy egymillió jen (2,8 millió forint) pénzbirsággal fogja sújtani a kórházi kezelést elutasítókat.

(MTI)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából