Ugrás a cikkhez
Reklám

261 regisztrált fertőzött van Magyarországon, de az elmúlt egy napban nem történt haláleset, és 28 gyógyult van, mondta Müller Cecília tisztifőorvos az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján.
Nagy a forgalom a Dél-pesti Centrumkórházban, de már több kórház is ellát gyanús eseteket.

A tisztifőorvos újra felhívta a figyelmet arra, hogy aki tüneteket észlel magán, az maradjon otthon, és telefonon hívja fel a háziorvosát. Ő fog dönteni a járványügyi szakemberrel és infektológussal arról, hogy valóban gyanús-e az eset. Ha így alakul, akkor az Országos Mentőszolgálat speciális csoportja vesz majd tőle mintát az otthonában, ha pedig úgy kell, a mentők viszik őt kórházba.

A lényeg, hogy a beteg ne menjen sehova, maradjon otthon, ismételte meg a tisztifőorvos.

Rendkívül fontos, hogy figyeljünk az egészségügyi dolgozókra is, akik a frontvonalban vannak. Ha rendeltetésszeren használják az egyéni védőfelszerelést, akkor minimalizálni tudják a veszélyt.

A maszk nem fogja megállítani a járvány terjedését

Számos hír kering a maszkokról Müller szerint, „elég nagy a káosz” az ügyben, mondta.

Ugyanakkor azt is mondja Müller, hogy az utcán nem muszáj maszkot hordani, mert a maszk nem fogja megállítani a járvány terjedését, de fontos a kézmosás és a távolságtartás, tehát nem helyettesítheti a többi óvintézkedést.

Szerinte egy olyan szájmaszk viselése, ami a védettség hamis illúzióját kelti, káros. Azért is, mert ezek a maszkok nem zártak (mint ahogy a sebészi maszkok sem), és ha kényelmetlenek, az ember folyamatosan az arcához nyúl, ami árthat.

Lakatos Tibor: Magyarországon sikerült lassítani a vírus terjedését

Kisebb torlódás a "szlovák" irányból a teherforgalomnál van, a "román" szakaszon nincs jelentős torlódás, ott is csak a teherforgalomban, viszont a "szerb" szakaszon Röszkénél és Tompánál is várakozni kell – mondta Lakatos Tibor rendőr ezredes. Az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője arról is beszámolt, hogy több mint 4700 házi karantént rendeltek el.

Sokaknak már lejárt a karanténja, de sokan, több mint kétszázan meg is sértették a szabályokat, több esetben feljelentést is tettek.

Lakatos szerint az operatív törzs intézkedései sikerrel jártak annyiban, hogy sikerült lassítani a vírus terjedését. Ehhez az állampolgárok otthon maradása és fegyelmezettsége is hozzájárult, és továbbra is szükséges.

Azért vonul ki a honvédelem az üzemekhez, hogy gond nélkül el lehessen látni a lakosságot

Az elmúlt időben a honvédelmi irányító csoportok a létfontosságú üzemekhez vonultak ki, hogy azok működését biztosítsák, hogy el tudják látni a lakosságot továbbra is.

Több korlátozó intézkedés lehet, de a higiénés szabályok változatlanok

A tömeges megbetegedések szakaszában a korlátozó intézkedések száma is nőni fog, de a higiénés szabályok nem változnak, mondta Müller Cecília.

Egyelőre nem zárják be a konditermeket

Az operatív törzs egyelőre nem látja indokoltnak, hogy bezárják a fitnesztermeket, mondta Lakatos.

60-70 százalékkal kevesebb ember van az utcákon

A normál életvitelhez képest jelentősen lecsökkent a közterületek igénybevétele, a normális napi élet 30 százaléka a közutak igénybevétele, mondta Lakatos Tibor.

Akut esetben kötelesek fogadni a betegeket a járóbeteg-szakellátásban

A járóbeteg-ellátás akut ellátásban nem maradhat el, kötelesek fogadni a betegeket az egészségügyi intézmények ezekben az esetekben is, mondta Müller az Index kérdésére, miszerint: "Mi lesz azokkal, akiknek maradandó állapotromlást okoz a járóbeteg-szakellátás, illetve a fekvőbeteg ellátás járvány-üzemmódba kapcsolása? Hova forduljon az, akinek akut fájdalma van, a háziorvosa és a sürgősségi betegellátóhely mégis napok óta elküldi, sőt máshová sem irányítja a járványra hivatkozva?"

Jövő hétre elkészül a kiskunhalasi konténerkórház

Lakatos Tibor bejelentette, hogy jövő hétre elkészül a konténerkórház, amelyet ugyanakkor csak akkor fognak igénybe venni, ha a normál kórházi kapacitások már nem bizonyulnak elegendőnek. Az új intézmény intenzív terápiás ellátásra is képes lesz.

Nyilvánvaló, hogy sokkal több a fertőzött, mint amennyi regisztrálva van

Nyilvánvaló, hogy a fertőzöttek száma többszöröse a regisztráltaknak, mondta Müller.

(Index - 24 nyomán)

Korábban írtuk:

- Kell, vagy nem kell maszkot hordani?

- Egyre többen készítenek szájmaszkokat otthon

Reklám

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából