Ugrás a cikkhez
Reklám

Romániában szerda délben életbe léptek a kijárásra vonatkozó, a koronavírus terjedésének megfékezését célzó szigorítások, amelyek betartását rendőrök, csendőrök és katonák ellenőrzik az utcákon.

Ezentúl csak azok hagyhatják el lakásukat, akiknek munkahelyi kötelezettségeik, gyógykezelésük, rászoruló hozzátartozójuk ellátása, vagy a legszükségesebb árucikkek beszerzése miatt ez elkerülhetetlen. Minden esetben a munkáltató által kibocsátott igazolást vagy saját felelősségre kiállított nyilatkozatot kell felmutatni a lakás elhagyására magyarázatot kérő rendfenntartóknak.

A román hírtelevíziók tudósításai szerint a nagyvárosok utcáin rendőrök igazoltatják a járókelőket és az autósokat, Bukarest belvárosában pedig - egyelőre demonstratív jelleggel - felfegyverzett katonai járőrök is megjelentek az iraki bevetésekben használt terepjárókkal.

A kijárási tilalomról szóló katonai rendelet értelmében a hadsereg őrzési, határvédelmi és rendfenntartó feladatok elvégzésében segíti a belügyi alakulatokat. A hatóságok szerdán még nem bírságoltak, de a kijárási rendelet megszegéséért elvileg 100-tól 5000 lejig (7000-1 millió 750 ezer forint) terjedő büntetés szabható ki, súlyosabb esetben pedig a járvány megfékezésének akadályozásáért bűnvádi eljárást is indíthatnak.

A karanténrendelkezések megsértéséért vasárnap óta 450 otthoni elkülönítésben lévő embert helyeztek hatósági karanténba, a karanténban lévők közül pedig 8 embert újabb 14 napos vesztegzár alá vontak. Jelenleg több mint százezer embert tartanak megfigyelés alatt otthoni vagy hatósági karanténban.

Romániában szerda délig 13 halálos áldozatot követelt a koronavírus-járvány, külföldön 8 Covid-19 betegségben szenvedő román állampolgár halt meg. A fertőzöttek száma meghaladta a 900-at, közülük 86-ot gyógyultnak nyilvánítottak. A Covid-19-ben szenvedők közül 18-at ápolnak intenzív osztályon, 8 beteg állapota súlyos.

(MTI)

Frissítés: aranyhalat is "sétáltattak"

A kijárási tilalom betartása érdekében razziázó rendőrök egy olyan fiatalemberrel is találkoztak, aki egy zacskó vízben "sétáltatta" a díszhalacskáját - írja román lapok nyomán a Főtér.ro.Kép: Libertatea.ro

Cosmin Andreica, a rendőrszakszervezet vezetője elmondta, a fiatelembert meg is bírságolták, ő viszont azonnal panaszt tett azzal az indokkal, hogy a kijárási tilalomra vonatkozó rendeletben csak háziállatokról van szó úgy általában, sehol nem írja, hogy halat nem szabad sétára vinni.

Amúgy a halak biztosan nem örülnek a sétáltatásnak, mint ahogyan a macskák sem – ez azonban nem érdekelte a második számú hőst, aki kedvenc cicusát vitte sétára, igaz 30 kilométerre az otthonától. Az igazoltató rendőröknek azt mondta, nem volt mit tennie, mert karantén ide vagy oda, a cica ezt az egy parkot szereti a városban.

2. frissítés: a papagájokra is ráfér a séta

Egy suceavai úriember 30 (azaz harminc) papagájjal és a kedvenc házi kutyusával indult el egy hosszabb sétára, amikor összetalálkozott a rend őreivel. Ráadásul az is kiderült róla, hogy nemrég tért haza Olaszországból, tehát a hatályos szabályok szerint karanténba kellett volna vonulnia. Ezt most sikerült elérnie, ráadásul bírságot is kapott.

Az ember azt gondolná, hogy abban a városban, ahonnan egyenesen kétségbeejtő hírek érkeznek – mint tudjuk, a megyei kórház több mint 90 alkalmazottja fertőződött meg, és az intézményt is be kellett zárni két napig – a lakosság valamivel fegyelmezettebb az átlagnál, de hát nem úgy tűnik. Csütörtökön 187 helybéli kapott bírságot a kijárási tilalom megszegése miatt - írja Főtér.

Reklám

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából