Ugrás a cikkhez
Reklám

Szcientológus kötődésű szervezőt igazolt Gyurcsány Ferenc exminiszterelnök alakuló pártja – értesült a HVG. A Demokratikus Koalíció tagtoborzása egyelőre inkább számháború.

Céges szinten 20, egyéni szinten akár 200 százalékos növekedést ígér honlapján a Comline Vállalkozói Akadémia – a részleteket videoüzenetében nem fejtette ki Nagy Béla társtulajdonos, aki jobbára a hatékonyság, a csapatmunka fontosságát emelte ki, és a jelentkezési lap mielőbbi kitöltésére buzdított. A több mint 50 ezer elégedett ügyféllel és a 13 éves működés alatt nekik megspórolt több milliárd forinttal büszkélkedő akadémia hátterében álló Comline Budapest Kft. Nagy és Pető Éva tulajdona. Utóbbi korábban Lenkeiné Pető Évaként szerepelt a cégjegyzékben, s 2004-ig – alighanem elvált – férje, Lenkei Gábor is a tulajdonosok között volt. Lenkei – aki leginkább a róla elnevezett vitaminkombó forgalmazójaként vált ismertté – nyíltan vállalja szcientológus voltát. Korábban Pető Éva is szerepelt a befolyásos szcientológusokat nyilvántartó WISE üzleti évkönyvben, sokan a Comline Kft.-t is szcientológus kötődésű vállalkozásként jellemzik.

A Comline csapatát erősítette a közelmúltig Kátai Hajnalka, akit jelenleg Gyurcsány Ferenc exminiszterelnök frissen alakult Demokratikus Koalíciójának (DK) egyik szervezőjeként ismernek pártberkekben.




Kátai egykor pécsi hallgatói önkormányzati vezetőként lépett be a közéletbe, majd az MSZP 2009-ben fiatal értelmiségiek által alapított Új Reformkörök tagozatában bukkant fel, ahol sokan felfigyeltek kiváló szervezőkészségére. Így történhetett, hogy Halásztelek MSZP-s polgármestere, Szentgyörgyi József kampánysegítője lett. A halásztelkiek emlékezete szerint aztán a hölgy vonzó ajánlatot kapott a közeli Taksonyba való – 2002–2006 között polgármester – Varju László országgyűlési képviselőtől, aki újabban a Gyurcsány-párt egyik fő szervezőjeként tűnt föl.

Korábban próbálkoztak már a Pest megyei MSZP-sek profi hálózatszervezésen alapuló pártszervezéssel. Ebben – a megyeiek emlékezete szerint – részt vállalt Varju is, a Holdudvar programnak nevezett projekt azonban érdemi eredmény nélkül ért véget, sőt nem sikerült megakadályozni, hogy a megyei pártszervezet rendre a taglétszám-manipulációs hírek miatt szerepeljen az országos sajtóban. „A jelen és a jövő eszközeit is használjuk” – reagált Varju a HVG felvetésére, amely szerint a multilevel marketinghez hasonlatos módszereket is bevetnek, miközben Kátai szerepét relativizálta (ő lapzártáig nem válaszolt érdemben a HVG kérdéseire).

Az intenzív tagtoborzást még az MSZP berkein belül, annak platformjaként kezdte a DK, kihasználva a párt infrastruktúráját, egyebek mellett a – történetesen Gyurcsány által vezetett – pártalapítvány, a Táncsics Alapítvány által finanszírozott Kapcsolat.hu honlapot, valamint a párt irodahálózatát. Kérdés, toborzásban a DK nem jutott-e túl a zeniten, és hogy zöldmezős beruházásként miként oldja majd meg a folytatást, hiszen ha – ahogyan az nagyon valószínű – Kövér László házelnök nem hagyja jóvá a DK-frakció mostani megalakulását, innen sem számíthatnak bevételre. „Ferit nem olyannak ismertük, mint aki szívesen a zsebébe nyúl a párt érdekében” – mondják Gyurcsányról az MSZP-ben maradók, és maga a volt miniszterelnök is utalt rá az ATV-nek adott interjújában, hogy válság idején nem terhelheti a cégeit ilyesmivel.

Akárhogyan is, a taglétszám számháborúnak tűnik: míg a megkérdezett MSZP-sek kivétel nélkül elenyészőnek, alapszervezetenként 1-2 főnek mondják az átlépők számát (2010-es adatok szerint 514 alapszervezetük volt a szocialistáknak), Varju szerint már most közel négyezer ígérvényt szereztek be, és számítanak a DK-platform – elmondása alapján – hatezernél is több tagjára. Az ő állítása szerint éppen azoknak a száma az elenyésző, akik platformtagok voltak ugyan, de kinyilvánították, hogy nem lépnek át a DK-ba.

Azért kaptak csak szándéknyilatkozatot a DK-sok leendő tagjaiktól, mert a DK nevű párt még nem létezik. Bár annak idején Gyurcsányék határozottan cáfolták, végül mégis a tavasszal gründolt Demokrata Párt lesz az átnevezendő bázis: a párt elnöksége október 22-én – aznap, amikor Gyurcsányék bejelentették a párttá alakulást – lemondott. Néhányan, köztük Varju és Gyurcsány, már be is léptek az „átmeneti” pártba, amely két héten belül közgyűlést tart, ahol új vezetőséget választ, módosítja nevét, és a DK-platform által kezdeményezett MSZP-s pártszavazás vívmányain alapuló alapszabályt fogad el.

Noha Varju is hangsúlyozza, hogy elsősorban a platform párton kívüli tagjaira számítanak, ha máson nem, a kétségbeesett bagatellizáláson és az eközben egymást érő gyűlésezéseken érezhető a pánik az MSZP-n belül. Mert, ha egyelőre nem is vették sokan a tagkönyvüket, nem tudni, mi lesz, ha a DK valóban párttá alakul. Verseny egyébként nem csak a tagokért folyik a DK és az MSZP között: a maradók és a kilépők egyaránt Bajnai Gordon volt miniszterelnökben látják a megmentőt.

Egyébiránt befolyásos MSZP-sek között is akad, aki szerint akár 5–10 százalékos párt is lehet a DK-ból – mondván, a nem fideszes értelmiség jelentős része Gyurcsányban látja Orbán Viktor miniszterelnök egyetlen fajsúlyos kihívóját. Hosszabb távon az új alakulat szerintük az LMP-nek teremt konkurenciát. Föltéve persze, hogy az MSZP balra pozicionálja magát, megfeledkezve az évek óta hangoztatott szociálliberális önmeghatározásról. Ehhez azonban alighanem a nemrégiben tartott titkos tanácskozás alapján pénteki körnek is nevezett pártöregeknek is lesz egy-két szavuk, Lendvai Ildikót és a vele évek óta együtt mozgó Kiss Pétert például liberálisként tartják számon párton belül, méghozzá a DK-sok távozása után elárvult liberálisokként.

(HVG)



Friss hírek az elmúlt 24 órából