A biztosi kollégium sajtótájékozatójával egy időben hasonló sajtóeseményt hívott össze Orbán Viktor Strassburgban kedden délutánra. A kormányfő nagyjából két órán át óhajt beszélni a megjelentek előtt, bár az Európai Parlamentben a szabály szerint csak maximum fél órára lehet termet foglalni e célból.

A sajtótájékoztatót azzal kezdte a miniszterelnök, azért döntöttek úgy, hogy kiállnak a média elé egy nappal azelőtt, hogy bemutatnák a magyar soros elnökség programját, mert a holnapi EP-vitán várható „csihi-puhi” várhatóan eltereli majd a figyelmet a lényegi dolgokról. Ezután felidézte, hogy nem először tölti be a soros elnöki posztot, és a következő dátumot is beírta már a naptárba, mert „fő az optimizmus. A miniszterelnök épp belekezdett volna mondandója lényegi részébe, amikor Gyekiczki Márton, a DK ifjúsági szervezetének tagja az asztalához rohant, és magyar nyelven azt ordítozta: "mennyiért árulta el a hazát, miniszterelnök úr? Eladta Putyinnak, eladta Hszi Csinpingnek! Orbán Balázs mennyiért adta el a hazát?"

Miután Gyekiczkit kivezették, Orbán úgy reagált, a magyar politikában, ha valaki gazembernek nevezi a másikat, az annyit jelent, hogy nem ért egyet vele. Gyekiczki volt egyébként az, aki Kötcsén hangosan kritizálta a piknikre érkező Orbán Viktort, sőt játékpénzt is szórt elé.

(24 nyomán)