Filmek és videójátékok tarkítják a Heti progresszió soron következő részét, amely így tematikus résznek is egész nyugodtan elkönyvelhető, ezúttal hétfőn. A hetiprogresszio@kuruc.info-n tapasztalható aktivitást most is, mint mindig, köszönöm.

Nincs is más hátra, csapjunk hát a közepébe!

3. A filmtörténelemben Halle Berry az egyetlen fekete nő, aki Oscar-díjat kapott legjobb főszereplő kategóriában. A 2001-es Szörnyek keringője című filmért kapta 2002-ben, tehát még jóval a Black Lives Matter négerlobbi előtt, de jóval azután, hogy a négereknek minél szélesebb társadalmi reprezentációt kezdtek biztosítani.

Halle Berry azonban nem boldog, sőt, egyenesen frusztrált, amolyan igazi woke-harcos módra. Nyomoráról így nyilatkozott egy Marie Claire-nek adott interjúban:

Azóta is rendkívül bosszús vagyok azért, hogy a fekete színésznők közül senki nem követett még engem a sorban a legjobb női főszereplők között az Oscaron, szóval évről évre egyre szomorúbb vagyok. És ennek egyértelműen nem az az oka, hogy senki sincs, aki megérdemelte volna.

A színésznő fel is sorol potenciális jelölteket, s habár saját elmondása szerint „nem tudja”, miért nem kapta meg egyik sem a szobrocskát, félreérthetetlenül utal arra, hogy bizonyára a még mindig létező „fehér elnyomás” miatt.



Breonna Taylort 2020 márciusában lőtték le amerikai rendőrök, miután a lakásában drogellenes razziát tartottak. Taylor drogdílerekkel érintkezett, az élettársa pedig lábon lőtte az egyik behatoló rendőrt, akik erre tüzet nyitottak, így halt meg a nő. Halle Berry pedig az érintett rendőrök letartóztatását követelte

Halle Berrynek egyébként nem ez volt az első hasonló dobása (és vélhetőleg nem is az utolsó), egy korábbi, 2020-as BLM-es esetről itt írtam majdnem napra pontosan négy évvel ezelőtt.

2. A meglehetősen népszerű The Elder Scrolls Online MMORPG is „nembináris” szereplővel fog „gazdagodni”. A Tanlorin nevet viselő karakter nem elég, hogy „queer”, de még a hangját is egy „ismert” Puerto Ricó-i „drag king”, a genderfluid (olyan személy, aki helyzettől vagy időtől függően „változtatja a nemi identitását”), Vico Ortiz fogja szolgáltatni.



Nincs menekvés, lassan minden játékot is meghódít az LMBTQ-lobbi (fotó: X)

Tanlorin október 28-án érkezik személyi számítógépre, november 13-án pedig konzolokra, a visszajelzések alapján sokak nagy bánatára. Teljesen meg tudom érteni őket.

1. Rohan az idő, lassan negyedszázada annak, hogy a Harry Potter megfilmesítése nyomán több generáció számára egyet jelent Harry Potter személye Daniel Radcliffe-fel, Ron Weasly Rupert Grinttel, Hermione Granger pedig Emma Watsonnal, azonban ennek a hegemóniának hamarosan vége szakad.

A nagy rebootok és remake-ek korszakát éljük, amely, ha őszinték akarunk lenni, némiképp egyet jelent az ötletnélküliség korszakával is, de ez nem változtat azon a tényen, hogy a Warner sorozat formájában hozza vissza Harry Potter történetét.

Az első évad forgatása (ami egyébként a Harry Potter és a bölcsek kövét, vagyis az első könyvet fogja feldolgozni) 2025-ben kezdődik majd, így már javában keresik a leendő szereplőket, beleértve a három főszereplő személyét is. Ehhez első lépésként kihirdették a feltételeket, és hát… nem hazudtolták meg önmagukat.

A Harry, Ron és Hermione szerepére olyan Egyesült Királyságban vagy Írországban született gyerekeket keresnek, akik életkora 2025 áprilisában 9 és 11 év közé esik. Ezzel eddig nincs is baj, azzal viszont már igen, hogy az apró betűs rész szerint minden szerepre bőrszíntől, etnikumtól, nemi identitástól (meg egy sor más „toleráns” paramétertől) függetlenül lehet jelentkezni, mert a készítők elkötelezettek az „inkluzivitás és diverzitás” irányába. Noha megjegyzik, hogy a „lehet” csak addig tart, amíg az alkotók külön nem jelzik az ellenkezőjét, de egy percig se kételkedjünk abban, hogy eredetileg fehér szereplőknél legnagyobb valószínűség szerint nem fognak ilyet jelezni, mert a valódi sokszínűség egyenlő az európaiak iránti diszkriminációval.



A magát "toleránsnak" hirdető, valójában intoleráns világ bele fog bukni ebbe a gyalázatba, pusztán idő kérdése (fotó: Facebook)

Ilyen paraméterek alapján tehát könnyen lehet, hogy a sorozatban egy fekete Harryvel vagy Hermionéval találkozunk majd.

Ez azonban még messzebb van, a búcsú ideje pedig közel, úgyhogy kellemes hetet kívánok minden kedves olvasónknak.

Ábrahám Barnabás – Kuruc.info

Az előző rész: A netflixes hóhér - Heti progresszió (CCXLVIII. rész)