Ugrás a cikkhez

Ritka, a 11. századból, feltehetően a közel-keleti térségből származó arany fülbevalót találtak Dániában - jelentette be vasárnap a dán Nemzeti Múzeum.

Az ékszerre fémdetektorral bukkant rá Jütland nyugati részén Frants Fugl Vestergaard. A koppenhágai múzeum közleménye szerint először találtak ilyen leletet Skandináviában.

Meanwhile in Denmark, Frants Fugl Vestergaard finds this stunning beauty metaldetecting @CatJarman @DetectingDigsUK pic.twitter.com/FGlP32vNfo

— Atle Meslo (@AtleM) April 30, 2021

A fülbevaló valószínűleg Bizáncból vagy Egyiptomból származhat, egy bizánci uralkodó adhatta ajándékba egy viking vezérnek. Az ékszert hétfőtől lehet megtekinteni a múzeumban.

A lelet igazán különleges, mindössze 10-12 ehhez hasonló darabot találtak korábban világszerte, de egyiket sem Skandináviában - mondta el Peter Pentz, a múzeum szakértője.

A vikingek ezerszámra hoztak magukkal ezüst érméket útjaikról, de ékszereket csak alig - fűzte hozzá Pentz.

A szakértő azt is elmondta, hogy a lelet megtalálásának helyszíne is izgalmas, mert azon a környéken nem volt ismert viking település. Korábban csak viking sírokban találtak Bizáncból származó aranyat.

A fülbevaló egy félhold alakú aranylemezből áll, kis aranygolyókkal és aranyszalagokkal díszítve, a mintája pedig két stilizált madár az életfa két oldalán.

(MTI)

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából