Ugrás a cikkhez
Reklám

Az Index gyűjtése szerint a már elfogadott, vagyis a rostán átment nevek közé tavaly bekerült például a Naszír, a Romed, a Lenor, a Hebron, a Mordeháj, a Lior és Manaén is, de az olyanok is, mint Fineás, Emerina, Estike, Hürrem, Brianna, Bjárke, valamint Árav.




Az, hogy mely nevek lesznek végül anyakönyveztethetők, sok mindentől függ. A túlzott becézésekkel nem érdemes próbálkozni, ahogy olyan szavakkal sem, amelyek egyértelműen hátrányosak a viselőjére nézve.

A márkanevek, művésznevek és családnevek sem támogatottak. A választások környékén valaki például Fidesznek akarta volna nevezni a kislányát, de a Nyelvtudományi Intézet megakadályozta azt, arra hivatkozva, hogy márkanevet nem adhat valaki a születendő gyermeknek.

Fontos tudni, hogy a nálunk anyakönyveztetett gyerekek nevét minden esetben magyar helyesírással és betűkészlettel fogják írni, így a Ginger kizárólag Dzsindzser formában viselhető.

Ennek ellenére igen (pontosabban: túlságosan) széles már a skála, ami az adható neveket illeti. 2020-tól választható férfinév lett például a Parker, az Emett és Terenc is... A nőknél szintén bővült a lista, a következők adhatók: Lupitá, Annaszofi, illetve Annasára.

(hvg nyomán)

Kovács Fidesz nem sikerült, de Balogh Orbán Viktor van már

Igaz, intézetben... De jól van, semmi baj. És még kormányfő is lehet belőle.





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából