Ugrás a cikkhez
Reklám

Hiába a zsidó temetők felújítása, új zsinagógák megnyitása, a régiek restaurálása, teljes üzletágak odaajándékozása a zsidó közösségeknek és a zsidó reneszánsz Magyarországon, egy nagy befolyással bíró zsidó heccszervezet, a New York-i székhelyű Rágalmazás Elleni Liga továbbra is világ egyik legantiszemitább népének tartja a magyart. A most közzétett jelentés szerint Magyarország lakossága Európában a harmadik leginkább antiszemita nép. Elsők a lengyelek (akik „már az anyatejjel szívják magukba az antiszemitizmust”), másodikak a zsidó legfelsőbb vezetéssel büszkélkedő ukránok, s utánuk következünk mi a szépen csillogó bronzéremmel – olvasható az izraeli msn.com/he-il hírportálon.



A Rágalmazás Elleni Liga logója

A Rágalmazás Elleni Liga (ADL) nevű „antiszemitizmuskutató” zsidó intézet legutóbbi felmérésének csütörtökön közzétett eredménye szerint Magyarország Európában a harmadik, míg az egész világon a negyedik legantiszemitább ország. A telefonos megkérdezésen alapuló közvélemény-kutatást 2019 áprilisa és júniusa között végezték el a világ azon országaiban, ahol a legnépesebb zsidó közösségek élnek. A közvélemény-kutatók érdeklődtek az állampolgárok zsidókkal kapcsolatos álláspontjáról Ausztriában, Ukrajnában, Olaszországban, Argentínában, Belgiumban, Brazíliában, Nagy-Britanniában, Németországban, Dániában, a Dél-afrikai Köztársaságban, Hollandiában, Magyarországon, Spanyolországban, Lengyelországban, Franciaországban, Kanadában, Oroszországban és Svédországban.



Vologyimir Zelenszkij, a világ második legantiszemitább országának zsidó elnöke rabbikkal (fotó: Dnyepro zsidó közösség)

A zsidó szervezet beszámolójából kiderül, hogy a lakosság számarányát tekintve a világ legantiszemitább országa Lengyelország, s utána következik sorrendben a Dél-afrikai Köztársaság, Ukrajna és Magyarország. Más szóval, Európában a harmadik, míg világviszonylatban a negyedik leginkább antiszemita országnak kiáltották ki Magyarországot a világ intézői. A most ismertetett felmérés szerint a zsidók szembeni leginkább toleráns és befogadó állam a világon Svédország.

A megkérdezett személyeknek igennel vagy nemmel kellett válaszolni a zsidókkal kapcsolatban elterjedt, antiszemitának mondott állításokra, mint például:

 



Halle város zsinagógájának bejáratában álló biztonsági őr (fotó: Hannibal Hanschke)

A világelső Lengyelországban a megkérdezettek 48 százalékát antiszemita nézeteket vallónak minősítették a felmérés készítői. Az ADL jelentése szerint a varsói kormány az elmúlt években büntetőtörvényekkel is igyekszik megtiltani azt, hogy egyáltalán fölemlítsék a lengyel népnek az európai zsidóság holokausztjában vállalt bűnrészességét, illetve föllép az elrabolt zsidó vagyon visszaszolgáltatása ellen. Ukrajnával (az ADL besorolása szerint világ harmadik és Európában a második legantiszemitább országa) kapcsolatban a jelentés megjegyzi: annak ellenére, hogy a miniszterelnök és az államelnök is zsidó, a megkérdezett ukránok 46 százaléka antiszemita nézeteket vall.

Magyarországon a megkérdezettek 42 százaléka vall antiszemita nézeteket, ami azért is meglepő, mert „Orbán Viktor miniszterelnök igen jó kapcsolatokat ápol izraeli kollégájával, Binjámin Netanjáhuval, de ennek ellenére gyakran támadja George Soros zsidó milliárdost”, olvasható az ADL jelentésében.



Orbán Viktor és Binjámin Netanjáhu (fotó: Marc Jisrael Slam)

Mindent összevetve a jelentés megállapítja: Európa lakosságának mintegy egynegyede vall antiszemita nézeteket. A leginkább, főleg Kelet-Európában hangoztatott sztereotip nézet szerint a zsidók uralják a világpiacokat. Ukrajnában a megkérdezettek 72, Magyarországon 71, Lengyelországban és Oroszországban 50 százaléka gondolja azt, hogy a zsidók a világpiacok urai. Nyugat-Európában viszont a zsidókkal kapcsolatos sztereotip nézet az, hogy nem lojálisak. Ausztriában, Olaszországban, Belgiumban, Németországban, Dániában, Hollandiában és Spanyolországban a megkérdezettek több mint 40 százaléka véli úgy, hogy a zsidók lojálisabbak Izraelhez, mint ahhoz az országhoz, ahol élnek. Brazíliában a megkérdezettek 70, míg a Dél-afrikai Köztársaságban 60 százaléka vallja ezt a nézetet. Sok európai országban, köztük Németországban a megkérdezettek közül sokan azt nyilatkozták, hogy véleményük szerint a zsidók túl sokat beszélnek arról, ami velük történt a holokauszt idején. Lengyelországban ezt a nézetet a megkérdezettek 74 százaléka vallotta.

Jonathan Greenblatt, a mostani jelentést közzétett Rágalmazás Elleni Liga elnök-vezérigazgatója kijelentette: a felmérés adatai „komoly figyelmeztetés számunkra: ezekben az országokban a lakosság jelentős részében további nevelőmunkát kell végezni annak érdekében, hogy az emberek ellenezzék a rasszizmust”.

H. J. – Kuruc.info





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából