Ugrás a cikkhez
Reklám

Hari Kondabolu indiai származású humorista egy tavalyi dokumentumfilmben azzal állt elő, hogy Apu Nahasapeemapetilon, a Simpson család akcentussal beszélő indiai boltosa a faji sztereotípiákat erősíti. Kondabolu felidézte: gyerekkorában a játszótéren azt kellett megélnie, hogy a gyerekek az indiai boltos akcentusát utánozzák.



Illusztrációk: TruTV/Fox/Ringer

„Hosszú időn át Apu volt az egyetlen indiai-amerikai karakter a tévében – ezzel az a probléma, hogy egy sztereotípiát jelenít meg, és csupán a nevetést szolgálja” – vélekedett.




A bírálatok hatására a Simpson család készítői úgy döntöttek, kiírják a karaktert a sorozatból. A hírt az indiai származású producer, Adi Shankar szellőztette meg, aki áprilisban forgatókönyv-pályázatot hirdetett meg az Apu-probléma megoldására. Shankar azt szerette volna, hogy „a túlnyomóan harvardi végzettséggel rendelkező fehér, férfi írócsapat melléktermékét az Amerikában élő indiaiak friss, vicces és realisztikus ábrázolásává” változtassák át, és azt remélte, a Simpson családot gyártó Fox rábólint majd a győztes pályamű elkészítésére.

A versenyt a légierő volt pilótája, Vishaal Buch nyerte meg, forgatókönyvében a bolttulajdonos jól menő üzletemberré válik. Shankar ugyanakkor megbízható forrásokból úgy hallotta, az indiai boltos karakterét a rajzfilmsorozat készítői szép csendben kiírják a sorozatból, hogy elkerüljék a botrányt. A kritikákra reagálva a karaktert megszólaltató Hank Azaria korábban már jelezte, hogy kész „félreállni”.

Shankar szerint ez a lépés a készítők gyávaságát jelzi, a társadalomkritikát megcélzó rajzfilmnek nem így kellene reflektálnia a problémára.

(NME - IndieWire - Mandiner nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából