Ugrás a cikkhez
Reklám

Áder János köztársasági elnök szerint Magyarország jól halad a klímavédelmi vállalásaival. Az Országgyűlés hamarosan egy éghajlatváltozási stratégiáról dönthet, amely újabb vállalásokat tartalmaz – mondta az államfő a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Áder János köztársasági elnök múlt héten négynapos látogatásra utazott az egyesült államokbeli San Franciscóba, ahol felszólalt a Global Climate Action Summit konferencián.



Áder János beszél a Global Climate Action Summit nemzetközi klímacsúcs záró ülésén 2018. szeptember 14-én (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Beszédében azt hangsúlyozta, hogy a cselekvésre egyre kevesebb időnk van, a felelősség viszont az idő előrehaladtával egyre nő. Az államfő a konferenciáról elmondta, a meghívásra körülbelül 4500 ember érkezett San Franciscóba. A konferencia az Under 2 elnevezésű mozgalomhoz köthető, ami a párizsi klímaegyezmény megkötése előtt jött létre. A mozgalom életre hívói Kalifornia és Baden-Württemberg voltak – mondta Áder János.

Hozzátette: a mozgalom célja, hogy egy, a párizsi megállapodásnál ambiciózusabb vállalásokra sarkallják a feleket.

Az államfő emlékeztetett: az amerikai elnök már kampánya során kijelentette, hogy az Egyesült Államok ki fog lépni a párizsi megállapodásból.

„Ez nagy lendületet adott a mozgalomnak” – közölte Áder János, majd hozzátette: az Egyesült Államok lakosságának nagyjából felét képviselő szövetségi államok összekapaszkodtak, és elhatározták, megerősítik a mozgalmat. „A csatlakozási feltételek között az szerepelt, hogy a csatlakozó országok legalább nyolcvan százalékkal csökkentsék üvegházhatású gázaik kibocsátását” – húzta alá.

Meglehetősen sikeres a mozgalom, amely világszerte csaknem 1,3 milliárd embert képvisel – jelentette ki az államfő. Magyarországról először Budapest csatlakozott az Under 2-hoz, majd számos megyei jogú város is hasonlóan cselekedett – mondta.

„Fontos, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésével csökkentsük a veszélyt, amit a klímaváltozás jelent az emberiségre” – hangsúlyozta Áder János.

Minden résztvevőnek vállalásokkal kellett érkeznie

Jerry Brown kaliforniai kormányzó meghívásának tett eleget számos ország képviselője a múlt heti konferencián. A kormányzó kijelentette, hogy minden résztvevőnek vállalásokkal kell érkeznie a konferenciára – mondta Áder János.

Magyarország jó klímapozícióban van, ahhoz a 21 országhoz tartozunk a világban, ahol 1990 óta úgy nőtt a bruttó hazai termék (GDP) 50 százalékkal, hogy közben az energiafelhasználás 15 százalékkal, az üvegházhatású gázok kibocsátása pedig 35 százalékkal csökkent – emelte ki Áder János.

Az államfő a jövőről szólva elmondta: két hét múlva kezd tárgyalni az Országgyűlés a Nemzeti Éghajlat-változási Stratégiáról, amelynek célja, hogy Magyarország 2050-re, 1990-hez viszonyítva, 85 százalékkal csökkentse üvegházhatású gázainak kibocsátását.

Az államfő szerint ez jelentős lépés lesz a klímavédelem szempontjából.

Áder szerint felcsavarjuk a Föld termosztátját

Áder János szerint a legfontosabb az a szembesülés, amit a tudomány napról napra újabb bizonyítékokkal elénk tár. Az elmúlt tízezer év paradicsomi állapotát a klíma szempontjából az elmúlt kétszáz évben felborítottuk – véli számos szakértő. Ez rohamos, drámai gyorsaságú változást idéz a Föld klímájában, ugyanis ezzel folyamatosan „csavarjuk fel a Föld termosztátját” – fogalmazott az államfő.

Nicholas Stern zsidó közgazdász gondolatait idézve Áder János elmondta: amennyiben az éves bruttó hazai termék (GDP) másfél százalékát a klímaváltozás megelőzésére fordítjuk, azzal körülbelül tízszer annyi kártól óvjuk meg magunkat.

„Van bőven feladat, azonban van megoldás a klímaváltozás kezelésére. A vállalások megvalósításának a feltételei a politikai elhatározás, a szándék és szorgalom” – húzta alá Áder János köztársasági elnök.

Beszámolt arról is, hogy a vízválság megelőzése lesz a jövő évi, budapesti víz világkonferencia témája. Emlékeztetett arra, hogy az ENSZ tanácsadó testülete – amelynek Áder János is tagja volt – három „vízdrámára” hívta fel a figyelmet: a sok víz, a kevés víz és a szennyezett víz drámájára.

Költségvetési forrásokra is szükség van

Ezek megelőzéséhez politikai szándékra, elhatározásra, szorgalomra és költségvetési forrásokra is szükség van – mondta.

Elkerülhetetlennek tartja Áder János az öntözött mezőgazdasági területek nagyságának növelését, a tiszta vizet azonban csak olyan mértékben szabad kiemelni, amennyit a természet pótolni tud.

Az államfő számos nemzetközi példával mutatott rá a víz túlhasználatának veszélyeire, hangsúlyozva: csak fenntartható, ellenőrizhető módon történhet az öntözés. A talajvíz szintje Magyarországon is folyamatosan csökken, így nem mindegy, milyen mértékben vesszük ki a vizet – hangsúlyozta.

Felidézte, ezért is küldte az Alkotmánybírósághoz azt a törvényt, amely engedély nélkül is lehetővé tette volna legfeljebb 80 méteres kutak fúrását.

(Kossuth Rádió - MTI nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából