Ugrás a cikkhez
Reklám

Három év alatt mindenétől megfosztott egy hétmilliárdos örökség bűvöletében élő daganatos asszonyt egy nemzetközi bűnbanda.

Az áttétes rákkal küzdő Julianna (67) a csalók kezére adta összes megtakarítását, és még kölcsönöket is vett fel, így összesen 17 millió forintot lapátolt a bűnözők bankszámlájára. Azt hitte – sőt a mai napig bízik benne –, hogy az „illetékekre”, „banki költségekre” és más címszavakra elutalt pénz fejében hozzájut a 25,5 millió dollárhoz (7 milliárd forint), amit egy rejtélyes egyiptomi férfi állítólag ráhagyott. Az asszony történetét fia osztotta meg a Blikkel.



"Ahmed Mohd Elshami "
– Édesanyám 2012-ben befizetett egy különösen olcsó egyiptomi utazásra – kezdte a neve elhallgatását kérő férfi. Julianna itt megismerkedett egy magyarul jól beszélő férfival, aki Ahmed Mohd Elshami néven mutatkozott be. Pár nap szépelgés után az arab így szólt a magyar asszonyhoz: „Ugye nem haragszik, ha egyszer ön lesz az örökösöm?”

Mario Dra­ghi, az Európai Központi Bank elnökének nevében biztosították a csalók a magyar asszonyt arról, hogy tudomásuk van az örökségről.

– Édesanyám a család elől is eltitkolta a dolgot, akkor jöttünk rá, amikor megmagyarázhatatlanná váltak a pénzügyei. Ő csak jót akart, ezért nem tudok haragudni rá. Félek, sokan eshettek ugyanebbe a csapdába rajta kívül – mondta Julianna gyermeke. Egyelőre nem tettek feljelentést, pedig az általunk megkérdezett ügyvéd szerint van remény.



A hiszékeny nő levélben kért haladékot a fizetésre, a csalók nyilvánvalóan fordítóprogrammal készült üzenetükben még több pénzt kértek tőle – így ment ez heteken át






A magát banki osztályvezetőnek kiadó Raymond C. Mgbeokwere
– Biztosan több sértettje is van a csalásnak. Együtt jobban segíthetik a nyomozók munkáját, és az Interpol segítségével akár a végére is lehet járni az ügynek – mondta dr. Kamarás Péter.

A 419-es csapdája

A „419-es átverés” néven is ismert csalás az egyik leggyakoribb átveréses bűncselekmény. Személyre szóló e-mailben vagy levélben keresik meg az áldozatokat, amiben busás haszont ígérve segítséget kérnek egy Afrikában rekedt mesés vagyon kimenekítéséhez.

500 kiküldött e-mailből átlagosan hétre érkezik válasz.

(Blikk nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából