Ugrás a cikkhez
Reklám

Jogdíjat követelnek egy Joseph Goebbelsről készült életrajzi kötet után az egykori nemzetiszocialista propagandaminiszter leszármazottai, a per csütörtökön kezdődött Münchenben - írja az MTI. Ezúttal is mellétrafált a "magyar" "hír"ügynökség.

Goebbelsnek ugyanis nincsenek élő leszármazottai, ellenben más rokonság akad, a feleségének első házasságából származó fia révén vannak örökösei. (Egyébként sem lenne a liberális elveket komolyan véve túl nyugatias felfogás, hogy a vér szerinti utódok 70 év után is bűnösnek számítanak, inkább közel-keleties.) A harmadik birodalom főpropagandistájának "leszármazottainak" érdekében fellépő Cordula Schacht - aki egyébként Hjalmar Schacht, a Német Birodalom gazdasági miniszterének, a birodalmi központi bank elnökének lánya - 6507,87 eurót (nagyjából 2 millió forint) követel Peter Longerich német történész munkája után, amiért a több mint 900 oldalas kötet idézeteket tartalmaz Goebbels naplóiból.



Joseph Goebbels
A Random House kiadóvállalat elzárkózott a követelés teljesítésétől, elsősorban arra hivatkozva, hogy nem lenne tisztességes pénzt adni egy "náci háborús bűnös" utódainak. Az ügyben tavaly hozott első bírói döntés szerint a kiadónak tájékoztatást kell adnia a könyvből származó bevétel alakulásáról. Ez egyik félnek sem volt megfelelő, ezért a per újrakezdődik magasabb fórumon, a müncheni tartományi felsőbíróság előtt.

A Random House nemcsak erkölcsi alapon utasítja el a jogdíjfizetési követelést, hanem arra is hivatkozik, hogy Goebbels 1936-ban szóbeli megállapodást kötött a nemzetiszocialista párt (NSDAP) kiadóvállalatával (Eher-Verlag) arról, hogy halála után kiadhatják naplóit, vagyis nem a propagandaminiszter "leszármazottai" a jogtulajdonosok.



Uniformisban a képre montírozott mostohafiú, Harald Quandt
Az NSDAP müncheni székhelyű saját kiadója - amelynél egyebek mellett Adolf Hitler Mein Kampf című könyve is megjelent - a második világháború után a párt betiltásával együtt megszűnt, kiadványainak jogai pedig a bajor államhoz kerültek. Ebből adódóan nem Cordula Schachtnak, hanem Markus Söder bajor pénzügyminiszternek lenne felhatalmazása arra, hogy a Goebbels-naplók szerzői jogának tulajdonosaként fellépjen - érvel a Random House.

Az MTI a másik oldal álláspontját is elhallgatja. Ugyanis Schacht állítása szerint maga a jogtulajdonos, aki inkább a rokonoknak juttatna a befolyó jogdíjakból, és következetesen elutasítja, hogy holomegemlékezésre fordítsák a befolyó összeget. Mert úgy persze fizetnének, a Random House is a bevételek 1%-áról egyezett meg korábban, csak a pénz "rossz kezekbe" kerülése zavarja.

A történész Longerich álláspontja már méltányolhatóbb, ő a kutatási szabadság miatt kifogásolja Schacht keresetét. Azt viszont szakmájából kifolyólag tudhatná, hogy a korszak tanulmányozása nem a szabadságról szól mostanság.

A csütörtöki meghallgatás után kiderült: a júliusi folytatásban születhet döntés.

A csörte aktualitását az adja, hogy 70 évvel Goebbels halála után idén járnak le az érintett szerzői jogok is.

(MTI - BBC - Wall Street Journal - Frankfurter Allgemeine Zeitung nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából