Áttörte a Jobbik az üvegplafont, a Fidesz megroppant, de nem omlik össze látványosan, a baloldal pedig mostantól kétfrontos harcra van ítélve - értékelte a tapolcai időközi választás eredményét a Facebookon Lendvai Ildikó, az MSZP volt elnöke. A cenzorasszony öt pontban össze is foglalta, milyen lépésekre lenne szükség a baloldalon.

"Hát persze, hogy valamivel jobbat vártam a tapolcai körzetben. A csoda vigye el - mondhatnám, de a csodát nem emlegetném, mert éppen arról van szó, hogy nincs csoda. A Fidesz megroppant, de nem látványosan omlik össze. És nem állt elő az a csoda sem, hogy az üvegplafon örökre ott maradna a Jobbik feje fölött. Áttörte" - írta a vasárnapi időközi választás eredményéről Lendvai Ildikó volt MSZP-elnök a Facebookon.




Lendvai ezt követően öt pontban foglalta össze, milyen lépésekre lehet szükség a baloldalon annak elkerüléséhez, hogy a 2018-as választáson a Fidesz és a Jobbik között dőljön el a verseny. Szerinte a baloldal ezután kétfrontos harcra van ítélve, amely új stratégiát követel.

Szerinte a baloldalon "a háziverseny eddig csak bosszantó volt, mostantól öngyilkosság". Szerinte veszélyes a pártok és civilek közti bizalmatlanság, úgy fogalmazott, hogy "a farkas itt az ajtó előtt, mi meg azt nézzük, kinek nem elég trendi a frizurája és a szövege.."

A veszprémi modell - független jelölt indítása, a háttérben a pártokkal - Lendvai szerint 2018-ban általánosan nem alkalmazható, hiszen az országgyűlés közel fele listás helyekből áll, listát pedig csak pártok, pártszövetségek állíthatnak, és csak akkor, ha saját logójuk alatt kellő számú egyéni jelöltet indítanak.

Hozzátette, az átrendeződés a Fidesz és a Jobbik között történt. "A Fidesz már átvette euroszkepticizmusát, idegenellenességét, teljes kultúrpolitikáját és szociálpolitikája fontos elemeit. Méghogy 'nix ugribugri', Orbán úr? De mennyire, hogy van! A jojó, amit eddig gumiszalagon tetszettek ugráltatni, most túl magasra ugrott, és orrba vágta Önöket' - írta.

Lendvai szerint a Dunántúlon nem a cigányellenesség vagy az antiszemitizmus miatt nyert a Jobbik, hanem azért, mert sokan őket látták tisztának és őket látták a rendszer igazi ellenzékének. "Tévednek, de ez nem vigasz. Amiben mi alulmaradtunk, az a bátorságverseny és a morális erőpróba.

"Elő az új rendszerváltás programjával, a valódi, kemény vitával az állampolgári alapjövedelemről, az új adórendszerről és szociálpolitikáról, a civil részvételt és szociális jogokat garantáló új alkotmányos elvekről, a politika erkölcsi fékjeiről és biztosítékairól (köztük a saját eltökéltségünk bizonyítékairól), egy új köztársaságról! Hogy kockázatos, mert megint belső vitáink lesznek? Naná. De így maradni kockázatosabb" - tette hozzá.

(HVG nyomán)