Ugrás a cikkhez
Reklám

A Gázai övezet mindössze 360 négyzetkilométer nagyságú, amelyen 1,8 millió palesztin zsúfolódott össze. (Akiknek egy része a zsidók terrorja elől 1947/48-ban ide menekült ember, illetve azok leszármazottja.) Rövidesen azonban az övezet közel a felére zsugorodhat össze: a világ legerkölcsösebb hadserege ugyanis fokozatosan üldözi el az izraeli határ közelében húzódó 3 kilométeres sávból a palesztinokat. A zsidók arra hivatkoznak, hogy „ütközőzónát” kívánnak kialakítani „Izrael biztonságának növelése” érdekében. Az ENSZ humanitárius hivatalának számításai szerint amennyiben a gyermekgyilkosok újabb ördögi terve megvalósul, a Gázai övezet területe 44%-kal fog csökkenni.




A zsidók alighanem ezúttal sem az igazat mondják: a határ izraeli oldala ugyanis meglehetősen ritkán lakott vidék, ahol nem lenne különösebb akadálya az ütközőzóna létrehozásának. Ezzel szemben a Gázai övezet a világ egyik legsűrűbben lakott területe. Ez az egyik oka annak, hogy például az övezet keleti részén található Al Shajaya kerületben, vagy az északon fekvő Beit Hanoun városában olyan borzalmas pusztítást végezhettek az izraeliek. Aki túlélte a borzalmas mészárlást, az övezet más vidékeire menekült. Az otthonaikat kényszerűségből elhagyó palesztinok száma immár meghaladja a 160 ezret a parányi övezetben. Lakóházak sokasága vált a földdel egyenlővé. (Ezen a videón megtekinthető, hogy működik ez a gyakorlatban mindössze néhány óra leforgása alatt.)

„Elvesztettük otthonunkat, és most az utcán vagyunk kénytelenek élni. Ez a háború teljesen tönkretett minket” – kesereg egy karjai között kisgyermeket tartó, Haels nevű palesztin nő. De, mint mondja, ő legalább tudja, hol volt a lebombázott háza. Mert akadnak olyanok, akik egykori otthonuk helyét sem találják, mert a példátlan pusztítás teljesen felismerhetetlenné tett bizonyos lakónegyedeket.

Az izraeli határ felé közeledve még szörnyűbb a rombolás. Rashid al Delo és 11 gyermeke, akárcsak Heals, megpróbált visszamenni az Al-Shajaya negyedben található otthonukba. Házuk a Wafa kórház mellett volt, amelyet bombatalálat ért. Azonban szándékukról le kellett tenniük, miután izraeli géppuskatűz az útjukat állta. A korábban Izraelben dolgozó, de az elmúlt 15 évben munkanélküli Rashid al Delo mindennek ellenére el van szánva arra, hogy megmenti a családja életét. Sőt, abban is biztos, hogy Gáza egyszer újjászületik. „Újra és újra felépítjük Gázát, az izraeliek csapásai ellenére” – mondja elszántan a palesztin férfi, aki felesége családjának Gáza városában található házában húzta meg magát - 30 rokonával együtt.

A lerombolt negyedekben gyakran lehet látni úgy fiatalokat, mint időseket, akik puszta kézzel kutatnak egykori házuk romjai között. Sokan elveszett értékeiket keresik, de vannak, akik hozzátartozóik holttestét szeretnék megtalálni.

Perge Ottó - LiveLeak nyomán



Friss hírek az elmúlt 24 órából