Ugrás a cikkhez
Reklám

Néhány héttel ezelőtt rengetegen osztották meg a Facebook által mindenkiről elkészített személyes videókat. Ezúttal is hasonló terjed az oldalon: a látszólag a felhasználók által közzétett posztok “privát” vagy “XXX” videót ígérnek ismerősünkről.




Aki lekattintja a linket, az egy youtube-os látványt idéző figyelmeztetést kap, miszerint elavult a Flash-tartalmakat lejátszó programja, így a videó megtekintése előtt frissítenie kell azt. A tovább gombra nyomva azonban nem a Flash Player települ, hanem egy Trojan.FakeFlash.A néven azonosított kártevő. A vírus két dolgot tesz: egyrészt ellopja a felhasználó Facebook-hozzáférési adatait, így gyakorlatilag feltöri a fiókot.




A kártevő ezután ellopja a megfertőzött gépet használó facebookozó fényképeit, amiket önmaga terjesztésére is felhasznál: a nevünkben kiposztol egy képet Facebook-falunkra, megjelöli rajta ismerőseinket, akik így értesülnek arról, hogy egy privát videó került fel rólunk a Facebookra – innen pedig kezdődik újra a fertőzési folyamat.

Aki már megfertőződött, az nézzen körül a böngészőbővítmények között, a kártevő ugyanis oda települ. A gyanús kiegészítő eltávolítása után érdemes egy jobb víruskeresőt bevetni, valamint megváltoztatni facebookos jelszavunkat.

(HVG)



Friss hírek az elmúlt 24 órából