Ugrás a cikkhez
Reklám

Alsózsolca egy a cigánybűnözés által sújtott tömérdek borsodi település közül. 2008-ban már próbálták felhívni a törvényhozók figyelmét az áldatlan állapotokra - hiába. A napokban ismét elcsukló segélykiáltást intézett a meggyötört város az Országgyűlésnek. A kezdeményezés - melyet akár sok száz kilátástalan helyzetben lévő magyar település nevében is írhattak volna - sorsa, bár senki nem mondja ki, előre borítékolható... Alább olvasható az alsózsolcai polgármester asszony segélykérő levele.

Alsózsolca város képviselő-testülete 2008-ban nyílt levéllel fordult Szili Katalinhoz, az Országgyűlés akkori elnökéhez. E levélben felhívtuk a döntéshozóink figyelmét azokra a társadalmi és főleg oktatási, szociális problémákra, melyek egyre súlyosabb mértékben vannak jelen településünkön.

Levelünket emellett továbbítottuk választókerületünk akkori országgyűlési képviselőjéhez, néhány miniszterhez, arra számítva, hogy az abban foglaltakkal végre valakik elkezdenek komolyan foglalkozni.

Néhány válaszlevél érkezett, amelynek tartalmán ugyancsak megdöbbentünk, mert a választ adók onnan a messzi távolból megmagyarázták nekünk, hogy mennyire nem jól látjuk azt a helyzetet, amelyet mi nap mint nap megtapasztalunk. Sajnos ez egy nagy kudarc volt számunkra, mert azután is bárhol, bármilyen fórumon rá kívántuk irányítani a figyelmet ezekre a súlyos problémákra, akkori felelős vezetőink válaszra sem méltattak bennünket.



Alsózsolca címere

Ugyanakkor a kezdeményezésünk – érdekes módon – rendkívül nagy pozitív visszhangra talált, mert az ország minden részéről – Csongrádtól Zaláig – érkeztek a támogató visszajelzések.

A levél megírása óta eltelt immár öt év, és azóta sok minden megváltozott. Ha lehet mondani, a helyzet sokkal súlyosabb, a feszültség jóval nagyobb, az elégedetlenség fokozottabb, mint akkor volt. Ezért – végső elkeseredettségünknek és aggodalmunknak hangot adva – újabb segélykiáltással fordulunk Önök felé.

Az elmúlt hét történései (a nyílt levél augusztus 5-én íródott - a szerk.) újra arra az elhatározásra juttattak bennünket, hogy ismét hallassuk a szavunkat.

A napokban Alsózsolcán békés idős állampolgárokat fényes nappal támadtak meg cigány - szemmel láthatóan részeg - emberek.

Az esemény előzménye, hogy az önkormányzatnál aznap volt a segélykifizetés. Ekkor azért élhetetlen a település, mert ilyenkor a vendéglátó egységekben a segélyezettek egy része - sokszor családtagjaikkal együtt - szórakozik, italozik, majd a hazafelé vezető úton és a lakókörnyezetében az általános viselkedési kultúrát mellőzve botrányosan viselkednek.

Folyamatos a lakossági észrevétel és jelzés, hogy tegyünk valamit a csend- és rendháborító egyének ellen.

Miért és meddig vagyunk kötelesek eltűrni ezt az időről időre megismétlődő állapotot?!

Egyértelműen látjuk, hogy a segélyek, szociális juttatások jó része az italboltokba kerül. Az egyre bővülő támogatások - ideértve a gyermekek után járó juttatásokat is - ellenére sok-sok év alatt semmit nem javult az érintett réteg helyzete.

Településünkön mindennaposak a betörések, terménylopások. Sajnos erről - mint ahogyan a fent említett verekedésről sem - nem írnak az újságok, ettől nem hangos a média, pedig ez nem csak Alsózsolca, hanem az egész térségünk óriási problémája. Egy-egy lopás önmagában valóban nem olyan mértékű, mint egy többmilliós adócsalás, de az ellopott értékben minden esetben sok-sok munka és fáradság van, amely forintokkal nem mindig mérhető. A mások kárára elkövetett bűncselekményeket, a fáradságos munkával megtermelt mezőgazdasági termények eltulajdonítását, a zöldséges kertek feldúlását, a gyümölcsfák letarolását a legnagyobb jóindulattal sem lehet „megélhetési bűnözésnek” nevezni, még akkor sem, ha a mindenkori döntéshozóink ezt erőltetik ránk. Ilyen számunkra nem létezik. Aki más tulajdonát, értékét ellopja vagy megkárosítja, annak igenis komoly büntetésben kellene részesülnie, mert csak így lesz ennek visszatartó ereje.

Alsózsolcán megjelent a „XXI.századi sáskajárás”. Talán ez a legtalálóbb kifejezés arra a jelenségre, amikor 20-30 – főleg gyermek és fiatalkorú – személy zsákokkal, nagy szatyrokkal gátlástalanul betódul a település határában lévő kukoricatáblába és mázsaszámra lopja a főzni való kukoricát. A mezőőrök mindennapos küzdelmet vívnak a mezőgazdasági területeken ezekkel a személyekkel a békés, dolgozó, szorgalmas emberek által megtermelt termények megőrzésében. Nem kivétel ez alól a közfoglalkoztatási program keretében az önkormányzati területeinken termesztett zöldség sem. Már ezt is őriztetnünk kell, ha azt akarjuk, hogy a konyhánkra is maradjon valami. A téltől előre rettegünk, mert már a kertekben lévő gyümölcsfáink sincsenek biztonságban. Bármikor gátlástalanul kivágják és ellopják a fát, ha hideg van és nincs tüzelő. De ugyanígy eltűnik a kerítés, a tyúk, de sokszor még egy-egy disznó is és még hosszan lehetne folytatni a felsorolást akár az önkormányzati intézmények értékeinek eltulajdonításával, károkozásaival is.

Mikor lesz ennek vége? Akik az országunkat irányítják mikor veszik végre észre, hogy ez így nem mehet tovább?! Nem volt elég intő példa a kesznyéteni idős férfi esete?! Mi nem szeretnénk, ha nálunk is ilyen helyzet állna elő! Végre tenni kellene valamit azoknak, akiknek erre módjuk és lehetőségük van!

Mi is szeretnénk csendesen, békésen tölteni napjainkat!

Megtapasztaltuk a rendőrség folyamatos jelenlétének jótékony hatását amikor Alsózsolcán létrejött a KMB-iroda. Kérjük ennek a visszaállítását, vagy önálló rendőrőrs létrehozását!

Újabb munkahelyek kellenek. Ne csak az önkormányzat által biztosított munkahely jelentse az egyetlen munkából adódó jövedelemforrást az érintett rétegnek!

Kérjük a szociális ellátási rendszer gyökeres átalakítását oly módon, hogy az ne ösztönözzön senkit a felelőtlen gyermekvállalásra. A gyermekek nevelésére szánt támogatásokat az oktatási, nevelési intézmények kapják, ahol azt felelősen, gondosan valóban a gyermekek nevelésére lehet fordítani!

Elfogadjuk és támogatjuk a kormányzati szándékot a járási hivatalok kialakítása, az egészségügy, oktatásügy és sok már terület átalakítása, korszerűsítése, racionalizálása tárgyában. Bármennyire fontos és nagy horderejű, komoly erőfeszítést kívánnak ezek Önök részéről, számunkra mégis eltörpülnek a mi problémáink mellett. Ugyanis mindezek hatása folyamatosan válik érezhetővé számunkra, de a saját lakókörnyezetünkben fellépő gondokat sokszorosan felerősödve, naponta tapasztaljuk és érezzük. Ezek a gondok és problémák az idő múlásával azonban egyre csak szaporodnak.

Ebben kéri a segítségüket és hatékony intézkedésüket Alsózsolca lakossága!

Alsózsolca, 2013. augusztus 5.

Alsózsolca város lakói nevében:

Zsiros Sándorné
polgármester

Friss: Nem kell az Érpataki Modell vezetésének segítsége a nyílt levélben panaszkodó alsózsolcai polgármesternek

Kapcsolódó:

- Ok nélkül támadt rá a cigány a magyar fiúkra Alsózsolcán

- Alsózsolca polgármestere: a segílyesek max. harmada menne el dolgozni

- Állítólag egész korrekt módon léptek fel a rendőrök az Alsózsolcán részegen ordítozó retkekkel szemben

- Nem vicc: beperelte a TASZ a rendőrséget, amiért nem rokonszenveztek a cigánybűnözőkkel, sőt meg merték bírságolni őket

- Az óvodáztatási cigótámogatás ellen az alsózsolcaiak

- Alsózsolca nyílt levele Szili Katalinhoz a cigánybűnözés kapcsán

- Iskolai cigányerőszak: Aáry-Tamás Lajos és Arató Gergely megint hülye

- Brutális orkok támadtak egy idős nőre



Friss hírek az elmúlt 24 órából