Ugrás a cikkhez
Reklám

A legnagyobb osztrák napilapon keresztül a választási kampányhoz nyújtandó támogatásért cserébe állami megbízások elnyerését helyezte kilátásba Heinz-Christian Strache, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke a 2017-es ausztriai parlamenti választás előtt egy magát ausztriai befektetésre készülő dúsgazdag orosznak valló nőnek – jelentette péntek este a Der Spiegel című német hírmagazin és a Süddeutsche Zeitung című lap egy titokban készített videofelvételre hivatkozva.



Heinz-Christian Strache (egyik) Canossa-járása

A beszámoló szerint a jelenleg az osztrák kormány alkancellári tisztségét is betöltő pártelnök 2017 júliusában Ibizán megbeszélést folytatott egy fiatal nővel, aki azt állította, hogy egy oroszországi oligarcha unokahúga, és 250 millió eurót (81,2 milliárd forint) kíván befektetni Ausztriában.

Nem tiszta forrásból

Többször utalt arra, hogy a pénz nem tiszta forrásból származhat. Heinz-Christian Strache ennek ellenére több mint hat órán keresztül tárgyalt vele. Részt vett a találkozón Johann Gudenus is, aki jelenleg az FPÖ parlamenti frakciójának vezetője.

Beszéltek a többi között az állítólagos orosz befektető azon elképzeléséről is, hogy a pénzből meghatározó befolyást szerezhetne a Kronen Zeitung című lapban, és a választási kampányban az FPÖ szolgálatába állíthatná.



Az "orosz oligarcha unokahúggal" Ibizán

Heinz-Christian Strache jelezte, hogy ha pártja kormányra kerül, állami megbízásokkal hálálná meg a segítséget. Úgy vélte, az FPÖ a Kronen Zeitung támogatásával akár a szavazatok 34 százalékát is megszerezheti, amivel az első helyen végezne a választáson. Kifejtette, hogy orosz partnerének alapítania kellene egy vállalkozást, amely megkaphatná mindazokat az állami megbízásokat, amelyeket korábban a Strabag építőipari nagyvállalat szerzett meg.

Tárgyaltak arról is, hogy az orosz partner miként juttathatna nagy összegű támogatást az FPÖ-nek egy egyesületen keresztül, amely nem kapcsolódik a párthoz. A Der Spiegel és a Süddeutsche Zeitung szerint az ismertetett támogatási modell felveti az illegális pártfinanszírozás gyanúját.

Csapda lehetett

A Der Spiegel és a Süddeutsche Zeitung szerint a találkozó minden bizonnyal csapda volt, a cél pedig Heinz-Christian Strache kompromittálása. Azt nem közölték, hogy a felvétel milyen forrásból jutott el a két szerkesztőséghez. Beszámolójuk szerint az általuk felkért szakértők hitelesnek találták a rejtett kamerával készített felvételeket.

Heinz-Christian Strache és Johann Gudenus a Der Spiegel és a Süddeutsche Zeitung érdeklődésére írásban megerősítette a találkozó tényét. Állásfoglalásukban kiemelték, hogy az informális megbeszélés során több alkalommal hangsúlyozták az osztrák jogi előírások betartásának szükségességét.

Az FPÖ a 2017 októberében tartott parlamenti választáson a szavazatok 25,9 százalékát összegyűjtve a harmadik lett, és koalícióra lépett az Osztrák Néppárttal (ÖVP), amely 31,4 százalékos eredménnyel az első helyen végzett.



Kurz és Strache

Kurz hallgat, az ellenzék Strache lemondását követeli

Sebastian Kurz kancellár, az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke péntek este nem foglalt nyilvánosan állást a Heinz-Christian Strache alkancellárt, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnökét érintő botrány ügyében. Szóvivője az APA osztrák hírügynökség kérdésére közölte, hogy a Kurz szombaton fog nyilatkozni az ügyről.

Az osztrák ellenzék Strache lemondását követelte.

Az ÖVP és az FPÖ 2017 decembere óta koalícióban kormányoznak. Az elmúlt hónapokban több alkalommal is nézeteltérések merültek fel közöttük, legutóbb az FPÖ és a hazafias identitárius mozgalom közötti kapcsolatok miatt, de a gumigerincű Strache elhatárolódott a nemzetiektől, Kurz pedig elégedett volt.

Zsidó módszer

Az FPÖ péntek este ellentámadásba ment át. Christian Hafenecker főtitkár nyilatkozatában felvetette, hogy valakik hasznot akarnak húzni a videofelvétel közzétételéből egy héttel az európai parlamenti választások előtt. Párhuzamot vont a jelenlegi helyzet és a 2017. őszi osztrák választásokat megelőző piszkos kampány, konkrétan az úgynevezett Silberstein-módszerek között.

Frissítés: Sógoréknál kicsit máshogy működik: Strache lemond alkancellári tisztségéről, de pártja éléről is távozik

Felajánlotta lemondását szombaton az alkancellári tisztségről a kormánykoalícióban részt vevő Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) előző nap súlyos korrupciós botrányba keveredett elnöke. Heinz-Christian Strache szerint lemondását az Osztrák Néppártot (ÖVP) vezető Sebastian Kurz kancellár elfogadta.

A 49 éves Strache, aki - mint azt sajtóértekezletén közölte - a párt éléről is távozik, Norbert Hofer közlekedési, innovációs és technológiai minisztert javasolta az alkancellári posztra.

A Strache körüli botrány péntek este robbant ki: videofelvételek tanúsága szerint a 2017-es választási kampányhoz nyújtandó támogatásért cserébe állami megbízások elnyerését helyezte kilátásba egy magát ausztriai befektetésre készülő dúsgazdag orosznak valló nőnek.

Szombati sajtóértekezletén a politikus egy olyan titkosszolgálati akció áldozataként tüntette fel magát, amelyet szándékosan az európai parlamenti választásokra időzítettek, azzal a szándékkal, hogy "felrobbantsák" az osztrák kormánykoalíciót.

2. frissítés: "Butaság, felelőtlenség és hiba volt" - Strache bocsánatot kért

Lemondását Strache a kormány munkája és a családja iránt érzett felelősséggel indokolta. Egyben bocsánatot kert azoktól, akiknek csalódást okozott, vagy akiket megsértett a nyilvánosságra került videóval. Azt mondta: személye nem lehet az akadálya annak, hogy a kormány folytassa a megkezdett munkát és megvalósíthassa terveit.

A történtekkel kapcsolatban Heinz-Christian Strache sajtónak úgy fogalmazott: "Butaság, felelőtlenség és hiba volt", az általa tett kijelentések pedig katasztrofálisak és kifejezetten kínosak; értékelése szerint úgy viselkedett, mint egy tinédzser.

A nyilvánosságra került videofelvételről pedig azt mondta, hogy abban a károkozás szándékával tudatosan kiválasztott részeket manipulatív módon vágtak össze. Egyúttal kijelentette, hogy nem követett el semmilyen jogsértést, és minden jogi lépést megtesz az ügy tisztázása érdekében.

A történtekre úgy emlékezett: 2017 nyarán Ibizán találkozott a magát lett állampolgárnak valló nővel, aki Ausztriában szeretett volna letelepedni. (A Süddeutsche Zeitung szerint Alyona Makarováról, Igor Makarov állítólagos unokahúgáról van szó - a szerk.) Hangsúlyozta, hogy azt követően soha többet nem látta a nőt, és pártja, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) más tagjai sem álltak kapcsolatban vele. Kiemelte azt is, hogy a párt végül nem kapott adományokat a nőtől.

Lemondott az FPÖ frakcióvezetője is

Strache bejelentését követően lemondott tisztségéről az FPÖ parlamenti frakcióvezetője, Johann Gudenus is, akinek közreműködésével jött létre az ibizai találkozó, és aki a tolmács szerepét töltötte be. A 42 éves politikus mély sajnálkozásának adott hangot a két évvel ezelőtt történtekért, és amiatt, hogy magatartásával csalódást okozott azoknak a választóknak, tisztségviselőknek és munkatársaknak, akik bíztak benne.

(MTI nyomán)

3. frissítés: Ez egyre pikánsabb: Kurz pedig drogos szexorgiákon vett részt

Heinz-Christian Strache szexorgiákkal vádolta meg Kurzot, a volt szociáldemokrata kormányfőről pedig kompromittáló fotója van a lemondott osztrák alkancellárnak – derült ki az ö24.at hírportál híréből, melyet a Mandiner tolmácsol.

Az immáron lemondott osztrák alkancellár az ibiziai videó egy újabb napvilágra került részletében arról beszél, hogy a hivatalban lévő osztrák kancellár szexorgiákon vett részt, ezeken a drognak és egy titkos szobának is kiemelkedő szerepe volt.

🛑#Strache hat nen Informant für die Drogengeschichten von #Kurz? Wir kaufen mal Popcorn für den Wahlkampf! Wenn #KanzlerKurz Anstand hat, tritt er ebenfalls zurück, weil er diesem korrupten Typen ins Amt verhalf - oder müssen wir nachhelfen? #Rücktritt #Strachegate #Neuwahlen pic.twitter.com/Oq8BQ6ujDl

— kurzschluss (@kurzschluss14) 2019. május 18.

Nem maradt ki a szórásból a volt szociáldemokrata kancellár, Christian Kern sem, akiről Strache – állítása szerint – egy olyan fotóval rendelkezik, amin fiatalkorú feketékkel látható – olvasható az ö24.at hírportál cikkében.

4. frissítés: Új választások kiírását javasolta Kurz

Bejelentette a kormánykoalíció felbontását és mielőbbi új választások kiírását javasolta Sebastian Kurz osztrák kancellár szombat esti sajtótájékoztatóján.

Kurz pár órával azután ismertette döntését, hogy lemondott alkancellári és pártelnöki tisztségéről Heinz-Christian Strache, a kormánykoalícióban részt vevő Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) előző nap súlyos korrupciós botrányba keveredett vezetője.

"Betelt a pohár"

- fogalmazott az Osztrák Néppártot (ÖVP) vezető Kurz, hozzátéve, nem érzi úgy, hogy a szabadságpárt hajlandó lenne megváltozni - idézi az MTI.

Kapcsolódó:

- Strache elhatárolódott az osztrák identitáriusoktól, Kurz elégedett

- Habony Ibizán: így néz ki egy szétkokainozott fejű miniszterelnöki tanácsadó





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából