Ugrás a cikkhez
Reklám

Sebastian Kurz osztrák néppárti kancellár szombati közleményében elégedettségét fejezte ki azzal összefüggésben, hogy Heinz-Christian Strache szabadságpárti alkancellár elhatárolódott az Osztrák Identitárius Mozgalomtól (IBÖ). Az utóbbi hetekben a kormánykoalíción belül viták voltak az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) és az identitárius mozgalom feltételezett kapcsolatai miatt.A néppárti kancellár elégedett volt a patrióta szervezettől való elhatárolódással

Strache az FPÖ Linzben tartott tartományi pártkongresszusán hangsúlyozta pártja elhatárolódását az identitárius mozgalomtól, amit később egy közleményben is megerősített. „A jövőben sem lesznek átfedések sem személyi, sem működési, sem tevékenységi értelemben” – emelte ki az alkancellár.

Kurz egy órával később reagált Strache nyilatkozatára, amelyet fontos és szükségszerű lépésnek nevezett. Hangsúlyozta: elfogadja „ezt a bejelentést, s ezzel az elhatárolódást az identitáriusoktól”. „Ennek a visszataszító eszmeiségnek nincs helye a szabad és liberális társadalmunkban. Ezért fontos, hogy világosan határt szabjunk a szélsőségek minden megnyilvánulási formájának” – fűzte hozzá.Majd pont Strache ne szórna hamut a fejére?...

Herbert Kickl szabadságpárti belügyminiszter pedig bejelentette, hogy az identitárius mozgalom osztrák rendőrségnél dolgozó szimpatizánsait is megfigyelés alá veszik.

„Nincs helye a rendőrség soraiban olyanoknak, akik szélsőséges indíttatásból elutasítják demokráciánkat és jogállamiságunkat, valamint erőszakra uszítanak, vagy erőszakot dicsőítenek, illetve alkalmaznak” – mondta Kickl az Österreich című lap vasárnapi kiadásának nyilatkozva.

(MTI)

Előzmények:

- Az osztrák Identitás Generáció közleménye Martin Sellner ügyében

- Új-Zéland erre is jó ürügy: Kurz betiltatná az Osztrák Identitárius Mozgalmat

- A "demokrácia" mai terméséből: előállították az Identitás Generáció egyik osztrák vezetőjét

Reklám

Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából