Ugrás a cikkhez
Reklám

Az osztrák kormány nem tolerál egyetlen veszélyes ideológiát sem, bármelyik oldalról jöjjön is – jelentette ki Sebastian Kurz osztrák kancellár újságíróknak szerdán, a kormányülést követően.

Hozzáfűzte, hogy napirenden van az Osztrák Identitárius Mozgalom (IBÖ) betiltásának kérdése is, a mozgalom társalapítójánál, Martin Sellnernél a héten tartott a rendőrség házkutatást. Kurz leszögezte: a törvény teljes szigorával sújtanak le minden szélsőséges eszme hirdetőire, egyúttal hozzátette azt is, hogy a betiltás mérlegelése nem a politikusok, hanem a hatóságok dolga lesz.

Heinz-Christian Strache alkancellár is kijelentette: pártjának, az Osztrák Szabadságpártnak (FPÖ) semmi dolga az IBÖ-vel. Újságíróknak hangsúlyozta, hogy ki fognak vizsgálni minden egyes esetleges osztrák szálat az új-zélandi Christchurchben történt terrortámadással kapcsolatban.

Sellner elismerte, hogy néhány hónapja 1500 eurós (474 ezer forint) adományt kapott Brenton Tarranttől, a március 15-én Christchurch két mecsetében ötven hívőt meggyilkoló ausztrál férfitól, cáfolta azonban, hogy az adományon és az azt megköszönő levélen kívül bármilyen kapcsolat lenne közte és a terrorista között.

A házkutatást követően Kurz már szorgalmazta, hogy "a Christchurchben történt merényletek felelőse és az osztrák identitáriusok közötti mindenféle kapcsolatot maradéktalanul és minden elnézés nélkül tárjanak fel".

(MTI nyomán)





Szólj hozzá!

Friss hírek az elmúlt 24 órából